Београд: Унапређење услуга палијативног збрињавања и кућне неге

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. март 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за здравство обезбедио је 1,5 милиона динара за унапређење услуга палијативног збрињавања и кућне неге увођењем психосоцијалне подршке корисницима и члановима породица, које ће спроводити Добротворни фонд Српске православне цркве „Човекољубље”. Сарадња са овом невладином организацијом, која обезбеђује организовану подршку најтеже оболелим популационим групама на територији Београда – оболелим од HIV/AIDS-а, старим и тешко оболелим особама, оболелим од карцинома и умирућим пацијентима, почела је прошле године. Захваљујући овој сарадњи организација „Човекољубље” је збринула више стотина најтеже оболелих грађана на територији Звездаре и Новог Београда.

Обезбеђивањем услуга здравствене неге, психосоцијалне и духовне подршке, корисницима услуга и њиховим породицама битно се помогло у суочавању са проблемима и потешкоћама најтежих обољења. Због изузетно добрих резултата, Секретаријат за здравство и ове године наставља сарадњу са „Човекољубљем”, како би подршка и помоћ оболелим грађанима били доступни у свим београдским општинама.

– Палијативно збрињавање тешко оболелих темељи се на мултдисциплинарном приступу у организовању лечења и неге оболелих и захтева активно учешће свих у процесу збрињавања, како професионалаца тако и породице и волонтера. Више него и у једном другом виду здравственог збрињавања, у процесу обезбеђивања квалитетних услуга палијативне неге неопходна је тесна сарадња лекара, медицинске сестре, социјалног радника, свештеника, психолога, чланова породице, односно тесна сарадња представника јавног и цивилног сектора. Полазећи од савремених стандарда палијативног збрињавања, Секретаријат за здравство предузима мере унапређења ових услуга на територији Београда. Психосоцијална подршка корисницима и члановима породице од посебног је значаја у спровођењу палијативног збрињавања и има за циљ очување квалитета живота пацијената и чланова породичног окружења – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Унапређивање услуга палијативног збрињавања увођењем психосоцијалне подршке корисницима спроводиће се континуирано до краја године и намењено је старим лицима и особама у терминалним фазама болести, као и члановима њихових породица. Предвиђене су кућне посете медицинске сестре особама у терминалним фазама обољења и пружање услуга кућне неге, као и обучавање чланова породице за пружање помоћи и неге оболелим укућанима и ангажовање 10 волонтера „Човекољубља” за подршку, помоћ и дружење са особама у терминалним фазама обољења (дружење, шетња, помоћ при одржавању личне и кућне хигијене, набавка намирница и лекова, као и надзор у случају одсуства укућана) и пружање подршке члановима њихових породица.

Извор[уреди]