Београд: Улица Краља Петра под плочама до краја грађевинске сезоне

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

25. јул 2010.
Београд/ Србија

У делу улице Краља Петра, од зграде Народне банке до раскрснице са Кнез Михаиловом, радови ће бити окончани до краја летње грађевинске сезоне. Као и у читавој зони, и овде ће бити постављене гранитне плоче.

Према речима Иване Вулетић, директорке Дирекције за путеве, посао се мало одужио због стечаја у фирми добављача гранитних плоча, али сада се изнашло решење и наставило с радом, па је раскрсница са Кнез Михаиловом улицом већ под плочама. Када буде све завршено, „Зеленило – Београд”, засадиће растиње у две новоформиране велике жардињере, па ће деоница постати још једна пешачка „оаза” у центру града. У доњем делу улице, где је дозвољен саобраћај, у наредном периоду обавиће се „претрес” ситне, камене коцке, тачније замениће се оне дотрајале.

У зони Кнез Михаилове улице раније су поплочане Рајићева, Чика Љубина, део Вука Караџића, Змај Јовина, Обилићев венац, Лазе Пачуа, Марка Лека и 1.300 каплара, те Николе Спасића и Ускочка. Сређивање ових улица пратило је и обнављање сигнализације, као и постављање табли са информацијом о улазу у пешачку зону.

Улица Краља Петра једна је од најстаријих београдских улица Претпоставља се да су у њој (поред садашње зграде Народне банке Србије) у 1. и 2. веку наше ере били римски форум, базилика и терме. У 19. веку у овој улици налазила се прва званична београдска апотека и први градски хотел „Код јелена”.

Извор[уреди]