Београд: Увођењe новог система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

21. септембар 2010.
Београд/ Србија

Дирекција за јавни превоз потписала је данас уговор са групом учесника који су изабрани на конкурсу за увођење система за наплату карата и управљање возилима у јавном превозу путника у Београду, саопштено је данас из ове дирекције.

Уговор су потписале фирме „Apex Solution Technology” d.o.o, „Lanus” d.o.o из Београда и „Kent Кart” из Истанбула.

Како се наводи, нови систем ће се састојати из подсистема за управљање возилима са информисањем путника и подсистема за наплату карата са контролом путника.

Нови подсистем за управљање возилима ће користити сателитски систем за одређивање позиције возила (GPS), коју ће бежичним путем (GPRS) слати у оперативни контролни центар. Пријемници ће бити уграђени у свако возило и на 30 секунди ће слати податке. Контролни центар ће прикупљати, обрађивати и складиштити податке о позицијама возила, које ће приказивати диспечерима. Сваки диспечер ће пратити и управљати кретање око 200 возила.

Подсистем за наплату карата ће бити реализован помоћу бесконтактне пластичне смарт картице, бесконтактне папирне смарт карте и папирне карте за једну вожњу.

Бесконтактне смарт карте имају уграђен микропроцесор, меморију и антену помоћу које комуницирају са уређајима на растојању до 10 центиметара. Карте ће се валидирати приликом уласка у возило и то приношењем уређају који ће бити постављен поред свих врата у возилу.

Бесконтактне персонализоване карте моћи ће да се купе на 25 продајних места опремљених дигиталним фотоапаратом, рачунаром и штампачем за смарт карте.

Персонализоване и неперсонализоване карте ће моћи да се допуне на 800 продајних места (трафике, продавнице) или преко интернета.

Фирме потписнице уговора требало би да до краја 2011. године уведу комплетан систем у јавни превоз.

Очекује се да ће након увођења новог система бити подигнут ниво безбедности возача и путника као и смањење трошкова функционисања система превоза.

Извор[уреди]