Пређи на садржај

Београд: Телескопско посматрање Месеца на Ади Циганлији

Извор: Викиновости


17. септембар 2010.
Београд/ Србија

Савез астронома аматера Србије и ЈП „Ада Циганлија” организују сутра на Савском језеру телескопско посматрање Месеца поводом 18. септембра, међународног дана посматрања тог небеског тела.

Телескопи уперени ка Месецу биће постављени у 18 сати дуж пешачке стазе, почев од ресторана „Језеро”, где ће астрономи аматери, професионалци и сви остали посетиоци Аде бити у прилици да посматрају Месец, као и да га фотографишу. Такође, ако време буде дозволило, посетиоци ћемоћи да виде и Јупитер, а током трајања манифестације, грађани ће од чланова Савеза астрономабити у прилицида добију занимљиве информације о Месецу, као и о другим питањима из астрономије.

Организатори позивају грађане који имају телескопе да их понесу, јер ће на лицу места чланови Савеза астронома приредити обуку у посматрању.

Истовремено са манифестацијом на Ади Циганлији, посматрање Месеца одржаће се широм Србије. Тако ће овај дан бити обележен и у Новом Саду, Зрењанину, Бачкој Паланци, Нишу и Крушевцу. У случају велике облачности, манифестација ће бити одложена за недељу.

Извор[уреди]