Београд: Такса на кућне љубимце одлаже се до комплетирања базе података

Извор: Викиновости

26. април 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за комуналне и стамбене послове саопштио је да се одлаже наплата таксе на кућне љубимце до ажурирања јединствене базе података на нивоу републике. Накнада ће се одређивати на основу прецизних података о врсти и пореклу животиње (да ли је удомљена, то јест да ли је стерилисана или не), а Секретаријат за комуналне и стамбене послове намерава да кроз базу података добије потпуну слику о љубимцима на територији Београда.

У складу са стратегијом града у области бриге о животињама која подразумева и уклањање са улица животиња опасних по слободно кретање грађана, секретаријат најозбиљније приступа тој области и спрема примену таксе тек када се буде располагало прецизним подацима о љубимцима. Намера је да се од плаћања таксе ослободе сви који се баве збрињавањем животиња, али и они грађани који су стерилисали своје љубимце.

Стратегија града Београда јесте у складу са најсавременијим стандардима у области бриге о животињама земаља Европске уније. У договору са Министарством унутрашњих послова, у припреми је формирање специјалног одељења полиције за заштиту животиња од злостављања (animal police). Из средстава града биће издвојен новац за куповину једног специјализованог возила, као и за обуку у иностранству два припадника полиције који ће бити део тог одељења. Оно ће 24 сата дневно бити задужено за спречавање насиља над животињама у главном граду.

Извор[уреди]