Београд: Тадаши Нагаи добио повељу „Почасни грађанин Београда“

Извор: Викиновости


20. август 2010.
Београд/ Србија

Бивши амбасадор Јапана у Србији Тадаши Нагаи постао је данас почасни грађанин Београда. Ово најпрестижније признање које град Београд додељује јапанском дипломати уручили су градоначелник Београда Драган Ђилас и Александар Антић, председник Скупштине града. Свечаности у Старом двору присуствовали су и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, министар културе Небојша Брадић, министар просвете Жарко Обрадовић, амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки, бројне дипломате, црквени великодостојници, привредници и културни посленици.

Градоначелник Ђилас подсетио је да је пре девет месеци титула почасног грађанина Београда додељена министру спољних послова Краљевине Шпаније Мигелу Анхелу Моратину и додао да се ово звање данас додељује још једном великом пријатељу Београда и Србије.

– Доделу повеље „Почасни грађанин Београда” његовој екселенцији Тадашију Нагаију доживљавам као велику победу правде над политиком, истине над злурадошћу и тријумф човечности над обмањивањем. Нико у новијој историји Београда није показао толико добронамерности, пружајући нам руку пријатељства у име читавог једног народа, као што је то чинио амбасадор Нагаи. Овај осведочени пријатељ Србије у нашем граду провео је пуних 16 година. Када сам постао градоначелник Београда и сазнао за иницијативу да се господину Нагаиу додели најзначајније признање које овај град има, од свег срца сам је подржао и радио на томе да до тога дође, јер сматрам да је ово једини начин да се Београд и ми Београђани симболично одужимо његовој екселенцији за све што је у протеклу деценију и по учинио за нас – рекао је градоначелник Драган Ђилас.

У периоду од двехиљадите године до данас, народ и Влада Јапана пружили су помоћ Србији у укупној вредности од близу 200 милиона евра, укључујући и отпис дуга од 84 милиона евра. Вредност донација које је Београд добио износи 30,3 милиона евра, од чега је градским установама упућено 27,2 милиона, а републичким институцијама 3,1 милион евра. Александар Антић подсетио је да је Скупштина града 7. јуна ове године званично изгласала да се амбасадору Тадашију Нагајиу додели ово признање.

– Повељу „Почасни грађанин Београда” до сада је добило 23 личности. Посебно ми је драго што је данас добија човек чији је лични допринос бољем животу у овом граду тако видљив свим нашим суграђанима. Амбасадор Нагаи је радећи заједно са нама на пројектима обнове Београда исказао пријатељство и познавање наших обичаја и традиције, које вишеструко превазилазе дипломатску куртоазију и никога не остављају равнодушним. Додела ове повеље симболичан је начин да захвалимо амбасадору Нагаију, јапанском народу и држави – казао је Александар Антић.

Захваливши на овој части, Тадаши Нагаи рекао је да је дели са јапанским народом и свим запосленима у јапанској амбасади у Београду.

– Имао сам среће да радим у Србији у право време и сигуран сам да би се слично мени понашао и било који други амбасадор из Јапана. У Београд сам први пут дошао пре 42 године, имао сам четири мандата, а за то време на овим просторима пуно тога се десило. Сећам се да је наша амбасада била отворена и за време бомбардовања 1999. године. Хвала свима који су предложили да добијем ово признање – рекао је Тадаши Нагаи, који се уписао у књигу утисака и граду Београду поклонио две своје фотографије Београда.

Актуелни јапански амбасадор у Србији Тошио Цунозаки честитао је свом претходнику на овом признању и рекао да ће овај догађај допринети развоју пријатељских веза Србије и Јапана. Цунозаки је истакао да сматра да му је дужност да настави да помаже нашој земљи и главном граду.

Извор[уреди]