Београд: Сутра се обележава Светски дан превенције самоубиства

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2010.
Београд/ Србија

Светски дан превенције самоубиства биће обележен сутра, у 10 часова, у Дневном клубу Геронтолошког центра „Београд” у Светогорској 14. Организатор акције под слоганом „Будите и Ви чувари живота” јесте Удружење грађана „Центар за животне вештине”, а подржаће је Секретаријат за здравство.

Том приликом Бранка Кордић, оснивач и клинички психолог „Телефонског саветовалишта за превенцију суицида”, које постоји захваљујући подршци града Београда и „Телекома”, одржаће предавање о вештинама препознавања особа у кризи и адекватним начинима реаговања. После предавања биће представљена досадашња сарадња саветовалишта и града Београда у организацији активности на превенцији самоубистава. Промоција „Чувара живота” одржаће се у клубу за старије зато што треће животно доба носи са собом многе губитке и потешкоће, али и као симболична најава Међународног месеца старих и 1. октобра – Међународног дана старих.

Свакодневно у свету 3.000 особа себи одузме живот, док у Србији 1.400 особа различите животне доби годишње изврши самоубиство. Секретаријат за здравство подржава иницијативе домаће стручне и шире јавности у спровођењу подршке особама које се налазе у кризи и којима је оваква врста помоћи неопходна, као део напора за очување и унапређење менталног здравља Београђана.

Извор[уреди]