Београд: Сутра Београдски карневал бродова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. август 2009.
Београд/ Србија

Београдски карневал бродова одржаће се сутра на обалама и води од Бранковог моста до Ушћа. Манифестацију под слоганом „Зато што волим Саву и Дунав – чисто и бистро” организује Туристичка организација Београда (ТОБ), под покровитељством града Београда, а ово је шеста година заредом откако Београђани могу да уживају у занимљивој смотри на рекама.

Идеја карневала је да се Београд афирмише и представи као град на две реке, да се допринесе развоју наутичког туризма и обогати програм дешавања у нашем граду, а у исто време укаже на значај еколошког приступа животној средини наших река. Манифестација ће се одвијати на обе речне обале, у акваторији река и ширем појасу приобаља, а у смотри ће учествовати четрдесетак бродова.

Карневал почиње у 16 часова ревијом београдских једриличарских, веслачких и кајакашких рафтинг клубова. Истовремено ће на новобеоградској обали Саве, у организацији клуба „Маслачак”, почети дечји карневал, док ће у Савском пристаништу почети перформанси „Лепотице на рекама”, „Римски логор”, „Београдски пикник из IX века” и „Капоера”. У 17 часова почиње карневалска поворка бродова, а у 19 часова џет-ски атракције. Дефиле карневалских група из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Хрватске и Словеније одржаће се од 20 до 21.30 часова од краја Бетон хале до бине код пристаништа, на којој ће се, уз музику, представити посетиоцима.

Музички програм ће се одвијати на две бине – код брода „Сирона” од 16 до 23 часа и на платоу испред Лучке капетаније од 19 до 23 часа. На бини код Бетон хале од 16 до 23 часа биће одржане изложбе „Афрички базар”, „Еко намештај” и „Соба са погледом”.

Због одржавања манифестације, пловни пут од Бранковог моста до Ушћа биће од 15 до 20 часова отворен само за учеснике карневала, а бициклистичка стаза ће бити заузета од 8 до 24 часа. У Савском пристаништу неће бити дозвољено паркирање од 8 до 24 часа. Београђани који нису у прилици да дођу на реке моћи ће да прате директан телевизијски пренос на РТВ „Студио Б” од 17 до 19 часова.

Савез мажореткиња Србије ће истог дана, у 13 часова, на Тргу Републике својим програмом најавити Београдски карневал бродова.

Извор[уреди]