Пређи на садржај

Београд: Субвенције за увођење и одржавање стандарда квалитета у 52 привредна субјекта

Извор: Викиновости

27. јун 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за привреду ће субвенционисати сертификације и ресертификације система управљања квалитетом и тестирања, сертификације и ресертификације производа у 52 привредна субјекта са територије Београда. Субвенције се додељују за различите стандарде квалитета како би привредни субјекти интернационализовали своја предузећа, ојачали извозне активности, постали конкурентнији на домаћем и страном тржишту и проширили производне капацитете.

– Додељујемо директну помоћ привредним субјектима како би се усагласили са домаћим и европским стандардима, повећали конкурентност и на тај начин пласирали своје производе на тржиште у складу са утврђеним нормама. Добијање ових сертификата је потврда да се постиже стандардан квалитет производа и услуга и безбедност производа, услуга и животне средине. Пријаве је доставило око 320 привредних субјеката, а предност приликом избора имали су они који су позитивно пословали и имали већи број запослених. Због великог броја пријављених поделили смо их на велика, средња и мала предузећа и предузетнике, да би сви били заступљени приликом добијања ових средстава. Највећи број субвенција биће додељен малим и средњим предузећима, а ове године издвојено је дупло више средстава него прошле – рекла је за Беоинфо Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

Средства ће се исплаћивати по достављању сертификата, а привредни субјекти су у обавези да то ураде до 1. новембра. Секретаријат за привреду ће финансирањем трошкова сертификације помоћи привредним субјектима са територије Београда и тако им омогућити да ухвате корак са развијеним светом у погледу испуњавања међународних стандарда. На тај начин ће се повећати и њихова конкурентност и омогућити побољшање квалитета и безбедности наших производа. Без сертификата наши привредни субјекти нису у могућности да извозе своје производе у земље где је то законски регулисано.

Ово је други пут да Секретаријат за привреду интернационализује привредне субјекте са територије Београда субвенционисањем увођења и одржавања стандарда квалитета. Увиђајући стратешки значај увођења НАССР система безбедности и квалитета хране за укупну конкурентност наше привреде, Секретаријат за привреду је прошле године финансирао увођење НАССР-а у 23 привредна субјекта. Критеријуми за добијање бесповратних финансијских средстава били су успешно пословање, број запослених радника, брендиран производ, награде и признања за квалитет производа. Сви привредни субјекти који су добили средства испунили су уговорне обавезе.

Извор[уреди]