Београд: Сливнике непрекидно чисти 40 екипа

Извор: Викиновости


19. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Због наглог отапања снега и задржавања воде на саобраћајницама, екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација” непрекидно дежурају и обилазе критична места, а на терену је у сваком тренутку 40 екипа. Дежурне екипе уклањају заостале трагове снега, црпе воду и санирају загушења, тако да се на овим местима саобраћај одвија неометано, наводи се у саопштењу овог предузећа.

Око 25 одсто београдских улица у ужем подручју града нема фекалну, а 35 одсто кишну канализацију. Овим улицама атмосферске воде могу да отичу само коловозом. Критичне тачке налазе се у ниским зонама Саве и Дунава, а посебно су угрожени делови града у којима није формиран канализациони систем или је његов капацитет за прихватање површинских вода недовољан. Проблема нарочито има у подвожњацима, посебно код Хитне помоћи, код Београдског сајма и у Булевару војводе Мишића, Тадеуша Кошћушка, Дубровачкој и Кнежопољској улици.

На појединим саобраћајницама вода се задржава искључиво због неодговарајуће нивелације коловоза, која омета даљу евакуацију вода. Воде се или задржавају или оптерећују систем за одвођење. Одводњавање је отежано и у насељима у којима је нелегално грађена мрежа, која својим карактеристикама не одговара потребама и стандарду, па не може да прими и одведе атмосферске воде. У осталим деловима града канализациони систем функционише уобичајено и без икаквих проблема.

Екипе ће и током викенда радити на чишћењу сливника пуним капацитетом у три смене. Ангажоване су и додатне екипе, како би се правовремено реаговало. Повећаним активностима последњих дана спречено је задржавање воде на улицама и формирање великих бара, наводи се у саопштењу овог предузећа.

Од почетка године екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација” очистиле су 6.207 сливника и 4.930 сливничких веза, 28 километара цевне мреже и 75 кубних метара колектора. У протеклих седам дана очишћено је 25 ревизионих силаза и обављено 45 интервентних одгушења.

Извор[уреди]