Београд: Седми београдски фестивал игре од 9. до 23. априла

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

17. март 2010.
Београд/ Србија

Под слоганом „Покрет бесконачан”, Седми београдски фестивал игре одржаће се од 9. до 23. априла у дворанама „Сава центра”, Опере „Мадленијанум”, Београдском драмском позоришту и Југословенском драмском позоришту. Аутори ће београдској публици приказати осам балетских и плесних продукција с једанаест наслова, речено је на данашњој конференцији за новинаре одржаној у Старом двору. У раду конференције учествовали су амбасадори Италије, Холандије, Израела, Велике Британије, Швајцарске, Белгије, као и директорка Француског културног центра.

– Ове године нема само Београд привилегију да буде домаћин овог престижног фестивала, јер ће се представе одржати и у Новом Саду, Нишу и Сомбору. Ово је ретка манифестација из области културе у Београду где су сви амбасадори, осим француског, гостујућих трупа присутни на конференцији за новинаре. То је доказ колико је овај фестивал заживео, колику снагу има, колико се доказао ових претходних година, какав је његов квалитет и какве су му амбиције. Београд је и у прошлости имао неке људе са идејом и визијом која их је водила да буду креатори неких нових концепата у култури, који су сада већ постали традиција, и довољно храбри у одлуци да је Београд свет и да Београђани и Србија заслужују да виде шта се то дешава у области културе у свету. Такав визионар је и Аја Јунг, која у почетку није имала много савезника, али је знала шта хоће. Овим фестивалом је то и показала – рекла је Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника, отварајући данашњу конференцију за новинаре.

Секретаријат за културу подржава овај фестивал, који је постао добра традиција која подразумева долазак истакнутих балетских и плесних група, познатих кореографа и актуелних продукција из целог света, с циљем да се представе значајна стремљења савремене игре и оснажи комуникација с домаћом и иностраном културном јавношћу.

– Од самог почетка Секретаријат за културу је помогао оснивање овог фестивала, његов развој и позиционирање на плесној сцени Србије, читавог региона, па и Европе. Од почетка смо с њима и наставићемо и даље зато што се овај фестивал заиста изборио за своје место у највећим културним манифестацијама овог града и земље. Биће представљено осам балетских и плесних продукција, али са чак једанаест наслова. У пратећем програму београдска публика имаће и прилику да види изложбу плесне фотографије Небојше Бабића, реализацију мастер класова, као и да разговара са уметницима. Ове године за одржавање фестивала Секретаријат за културу издвојио је пет милиона динара – казал је Ивана Авжнер, секретарка за културу.

Представе ће извести најпознатије трупе из Италије, Кине, Белгије, Израела, Француске, Велике Британије, Холандије и Швајцарске. Одржавање фестивала подржали су Министарство културе и град Београд, амбасаде, културни центри, фондације и институције земаља учесница, као и Извршно веће АП Војводине. Покровитељ Београдског фестивала игре је компанија „Vip mobile”.

Извор[уреди]