Београд: Свечано отворен Авалски торањ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

22. април 2010.
Београд/ Србија

Новоизграђени Авалски торањ вечерас је свечано отворен у присуству највиших државних званичника, међу којима су били председник Србије Борис Тадић, председник Владе Србије Мирко Цветковић, градоначелник Београда Драган Ђилас, министри, посланици и многобројне јавне личности и донатори. Стари Авалски торањ срушен је у бомбардовању НАТО 1999. године, а нови је почео да се гради 2005. године, на иницијативу Радио-телевизије Србије и Удружење новинара Србије.

– Данас када завршавамо нови торањ не могу да не помислим да би било много боље да он нијесрушен, већ да смо све ове године градили болнице, школе или вртиће. Са новог торња Београд ће боље видети остатак Србије и све тамошње проблеме, али ће и сви други делови Србије лакше препознати своју престоницу. Београд и Србија морају заједно стићи до Европе, немогуће је да Београд као локомотива тамо стигне сам, као што је немогуће да остатак Србије, као напуштени вагон, постане члан Европске уније. Надам се да ниједан градоначелник Београда више неће бити у прилици да отвара у бомбардовању срушени торањ, нити било који други објекат – рекао је Драган Ђилас.

Министар за заштиту животне средине и просторног планирања и председник Одбора за изградњу торња на Авали Оливер Дулић истакао је да је изградња торња велики подвиг и захвалио свима који су учествовали у овом пројекту. Подршку овом пројекту дало је преко милион грађана Србије и више од петсто јавних личности.

– Торањ на Авали отворен је тек нако што је добио употребну дозволу и то је начин на који ћемо радити и убудуће. Посебно истичем да приликом изградње торња није повређен ниједан радник, што значи да смо се придржавали свих безбедносних стандарда. Посебно смо поносни што током ове акције није забележена ниједна неправилност. Српски народ има једну незгодну особину а она се зове инат, на срећу овога пута та особина искоришћена је зарад нечег доброг – рекао је министар Дулић.

Нови торањ верна је копија старог, али је изграђен модерном технологијом по највишим грађевинским стандардима. Пројектовали су га стручњаци ЦИП-а, а посао је обавила фирма „Ратко Митровић”. Електро опрема уграђена у ово здање представља најмодернији систем те врсте, један од седам таквих у Европи. Нови торањ висок је 204,5 метара, на 124. метру налази се ресторан, а на 126. метру је тераса са панорамским погледом. До врха се за мање од минут стиже са два веома брза лифта. Представља највишу грађевину на Балкану. После хотела у Дубаију авалски торањ прошле године била је највиша грађевина у изградњи у свету.

Извор[уреди]