Београд: Свечани пријем у Старом двору поводом „Дана Беча у Београду”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2010.
Београд/ Србија

У Старом двору вечерас су свечаном манифестацијом завршени „Дани Беча у Београду”. Председник Скупштине града Александар Антић и заменица градоначелника Беча Рената Браунер обратили су се званицама из политичког, друштвеног и културног живота града.

Председник Скупштине града Александар Антић истакао је да је Беч увек био инспирација за Србију. – Беч је био инспирација за урбанисте, за људе који су се бавили културно-историјским наслеђем, инспирација за људе који су се бавили образовањем и свим другим порама нашег друштва, рекао је Антић.

Према његовим речима, Беч је данас узор властима и показатељ како на најквалитетнији начин решити све проблеме у животу једног великог града.

Заменица градоначелника Беча Рената Браунер казала је да су изазови градова у свету слични и да су то они изазови у којима се питамо како боље уредити живот, транспортне и саобраћајне могућности.

– Нас на снажан начин повезује велики број грађана Беча који су пореклом из ових крајева. Повезује нас то што пуно и вредно радимо, али и радо и лепо славимо, истакла је Рената Браунер.

Вечерашњу манифестацију употпунио је „Хор бечких дечака” који је изазвао велико изненађење отпевавши „Песму о другарству” на српском језику.

„Хор бечких дечака” броји око 100 чланова између десет и четрнаест година, који су подељени у четири концертна хора. Они годишње имају 300 концерата пред пола милиона гледалаца у целом свету. Њихов репертоар је музика Средњег века, класична хорска, поп и филмска музика. „Хор бечких дечака” последњи пут је наступао у Београду пре 35 година.

На вечерашњој прослави успостављена је и директна видео веза са Бечом и на такав начин је пренет део атмосфере на оба догађаја, у оба града.

Завршници обележавања „Дана Беча у Београду” у Старом двору, присуствовали су члан Градског већа Жељко Ожеговић, заменик председнииа Скупштине града Зоран Алимпић, министри Јасна Матић, Слободан Милосављевић, Оливер Дулић, Божидар Ђелић и друге личности из јавног живота.

Извор[уреди]