Београд: Светски куп у ракетном моделарству

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. август 2009.
Београд/ Србија

Светски куп у ракетном моделарству, у коме ће учествовати око 40 такмичара, одржаће се на Старом аеродрому у Лисичјем јарку у суботу и недељу, 29. и 30. августа, речено је данас на конференцији за новинаре. Очекује се да ће учешће узети моделари из Немачке, Словеније, Румуније, Бугарске, Русије и Србије.

Представник Секретаријата за спорт и омладину града Драган Ћирић изразио је наду да ће такмичење протећи како је замишљено, те да ће се у Лисичјем јарку појавити и неки моделари који се тренутно надмећу у Сремској Митровици. Он је додао да је Секретаријат за спорт и омладину, као покровитељ, створио услове да се Светски куп у ракетном моделарству одржи на нивоу који захтева његов међународни карактер.

– Такмичење је организовано у неколико категорија: С 6 – ракете с тракама, С 4 – ракетоплан сличан једрилици, С 8 – ракетоплан којим се управља са земље и С 7 – макете постојећих ракета свих врста код којих се, за разлику од осталих „пројектила”, не вреднује дужина и брзина лета или долазак на задати циљ, него верност копије оригиналу, како по изгледу тако и по начину летења – рекао је Никола Боровац, председник Аероклуба „Фрањо Клуз”.

Аероклуб „Фрањо Клуз”, који је организатор такмичења, има богату, шездесетогодишњу традицију. Председник клуба Никола Боровац напоменуо је да се следеће године у Србији слави стогодишњица ваздухопловства, те да су српски моделари већ почели да обележавају овај јубилеј на свим такмичењима у којима учествују.


Извор[уреди]