Београд: Саопштена имена добитника Награде града Београда за 2009. годину

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
Београд/ Србија

Свечана седница Скупштине града поводом „Дана Београда” одржана је данас у Старом двору. Седници је председавао Александар Антић, председник Скупштине града, а присуствовали су јој градоначелник Београда Драган Ђилас и његов заменик Милан Кркобабић, чланови Градског већа, секретари и заменици секретара Градске управе, директори јавних предузећа и организација чији је оснивач град Београд и председници комисија за доделу Награде града Београда за 2009. годину, који су саопштили имена добитника.

– „Дани Београда” су највећа градска свечаност, којом обележавамо дан када су кључеви града предати кнезу Михаилу Обреновићу, 19. априла 1867. године, као и прво помињање имена Београда у писаним документима 878. године. У овој обновљеној форми обележавања, Београд празнује већ осму годину, уз низ дешавања и манифестација из области културе, спорта и образовања. У оквиру прославе у недељу ће бити одржан традиционални Београдски маратон, у понедељак ћемо у Старом двору доделити Награду града Београда управо проглашеним добитницима, а истог дана ће се одржати централна свечаност овогодишње светковине – отварање обновљеног торња на Авали. Београд има пуно право да буде поносан на чињеницу да је у свим областима за које додељујемо награду била изузетна конкуренција и мислим да је избор добитника био веома тежак. Конкуренција је из године у годину све јача, а Београђани и институције нашег града придају све већи значај нашој награди и кандидују се у све већем броју – рекао је Александар Антић.

Награду за књижевност и преводно стваралаштво добила је Дринка Гојковић за превод књиге „Култура и политика” Волфа Лепениса, у издању „Геопоетике”. У области позоришног стваралаштва награду је добила Наташа Тапушковић за три улоге у представи „Терапија” Јордана Цветановића, у режији Горана Марковића, продукција позоришта „Атеље 212”. За филм и радио-телевизијско стваралаштво награђен је Мирослав Момчиловић за сценарио дугометражног играног филма „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи”.

У областима ликовног и примењеног стваралаштва и визуелних и проширених медија награђен је Коста Богдановић за ретроспективну изложбу „Узвишено у сенци – уметност Косте Богдановића”, одржану у Кући легата. За музику и музичко-сценско стваралаштво награђен је Ансамбл за рану музику „Ренесанс”, за концерт под називом „Четрдесето пролеће ансамбла Ренесанс”, који је одржан 11. априла прошле године у Коларчевој задужбини.

Награду за друштвене и хуманистичке науке добила је Јелена Ђорђевић за дело „Посткултура”, а за природне и техничке науке научни тим „Винча” и сарадници за дело „Quantification of Transforming Growth Factor Beta 1 Levels in Metastatic Axillary Lymph Node Tissue Extracts from Breast Cancer patients: A New Specimen Source”, објављено у међународном часопису Analytical and Quantitative Cytology and Histology. За проналазаштво у области науке, награду је добио Милан Девић за „Поступак за добијање полусуве смеше полистирол бетона – симпролит”. Добитник у области медицине је др Марко Муњиза за дело „Увод у клиничку психопатологију”.

Овогодишњи добитници награде за архитектуру и урбанизам су Дејан Миљковић и Јован Митровић за објекат куће – атељеа на углу Сењачке и улице Светог Наума. Награду за новинарство добила је медијска кућа „Студио Б” за програмски допринос у неговању слободарског духа Београда. У области образовања награђена је Наташа Чалуковић, професорка физике у Математичкој гимназији, за уџбеник „Физика за седми разред” и две прерађене збирке задатака за шести и седми разред основне школе. Милорад Чавић и Петар Поповић добитници су награде за спорт због освајања златне медаље са европским рекордом на 50 метара делфин стилом и сребрне медаље на 100 метара делфин стилом на Светском првенству у пливању у Риму прошле године.

За стваралаштво младих награђене су Ана Гачић у области науке (за мастер рад „Дизајн отворених простора прилагођен особама са инвалидитетом на примеру Школе за ученике оштећеног вида ’Вељко Рамадановић’ у Земуну”) и Ана Григоровић у области уметности (за поставку драме „North Force”). Овогодишњи добитници награде „Светислав Стојановић” су Светислав Чавић, вођа групе у Ватрогасној бригади Земуна, и Ватрогасно-спасилачка јединица „Земун”.

Извор[уреди]