Београд: Реконструкција топловода испод „Газеле”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. јун 2010.
Београд/ Србија

Један од најзначајнијих пројеката „Београдских електрана” у наредних неколико година биће комплетна реконструкција магистралног топловода испод моста „Газела” у дужини од око 1.000 метара. Како је за Беоинфо казао Ненад Ђаковац, заменик генералног директора „Београдских електрана”, то подразумева уградњу предизолованих цеви већег пречника, с бољом термичком изолацијом. Процењена вредност читавог пројекта је око пет милиона евра.

– Ова инвестиција представља континуитет улагања у проширење грејног подручја Топлане „Нови Београд” на десну обалу Саве. Реконструкцијом и проширењем капацитета овог магистралног топловода биће створени предуслови да се из Топлане „Нови Београд”, која на најекономичнији начин производи топлотну енергију, снабдевају објекти који се налазе на десној савској обали – рекао је Ђаковац.

Такође, биће омогућена и топлификација следећих подручја: садашња локација Железничке станице, која ће у блиској будућности бити најатрактивније грађевинско земљиште и на којем ће бити изграђено више стотина хиљада квадратних метара пословног простора, затим Сењака, где ће бити угашене локалне котларнице, као и дела од моста „Газела” према Аутокоманди и дела око стадиона „Партизана”, где је предвиђена изградња стамбено-пословног комплекса површине преко 100.000 квадратних метара, наводе из „Београдских електрана”.

У првој фази за набавку опреме и извођење радова обнове овог топловода град ће обезбедити укупна средства у износу од 70 милиона динара. Наиме, предвиђено је да у овој години буде завршена набавка неопходног материјала, док ће радови започети следеће године након грејне сезоне, односно у ремонтном периоду. Прва фаза радова подразумева замену дела топловода у зони око моста (између стубова, у земљи), у дужини од око 200 метара.

Постојећи магистрални топловод изграђен је 1992. године и из њега се топлотном енергијом снабдева подручје од Савске улице, то јест Ресавска, Немањина, краља Милутина до Смиљанићеве улице, Светосавски плато до Јужног булевара, као и Балканска и Ломина улица.

Извор[уреди]