Београд: Ревитализација фасаде старог Генералштаба

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. март 2010.
Београд/ Србија

На згради старог Генералштаба, познатој још и под називом „Камена палата”, у улици Кнеза Милоша 33, у току је обнова фасаде, а за услугу стручног надзора над извођењем додатних радова град Београд је са Архитектонским факултетом закључио анекс уговора вредан 531.000 динара. Приликом рестаурације овог здања уклоњени су трагови бомбардовања НАТО, санирани оштећени зидови и прозори, замењен кровни покривач, а стари изглед враћен је и улазној капији и степеницама.

Здање старог Генералштаба грађено је од 1924. до 1928. године новцем добијеним на име ратне одштете од Аустроугарске после Првог светског рата, према пројекту руског архитекте Василија Баумгартнера. Коштала је тада 35 милиона динара. Палата је 1937. године проглашена за најлепшу зграду у Београду. Позната је и као Баумгартнерова палата и као „Камена палата”, јер је грађена од аранђеловачког гранита. Под заштиту државе стављена је 1984. године.

Пројекат рестаурације урадио је Завод за заштиту споменика културе града Београда и њиме је обухваћена ревитализација свих фасада и комплетна замена кровног покривача са потконструкцијом зграде, као и санација оштећених делова орнаменталне пластике.

Извор[уреди]