Београд: Расељени Роми живе много боље него испод „Газеле”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. јануар 2010.
Београд/ Србија

Нехигијенско насеље испод моста „Газела” није расељено зато што тако пише у неком уговору, већ зато што је то било ругло Београда, рекао је данас градоначелник Драган Ђилас новинарима у Старом двору. Тамо су биле тоне смећа, по деци су ноћу скакали пацови и септичке јаме су се отварале на сваком месту.

– У озбиљној акцији, коју је водио мој помоћник Живорад Анђелковић, људима који су тамо живели обезбедили смо да данас, на минус пет степени, имају објекте са грејањем и легално прикљученом струјом, коју плаћа град, да им деца иду у школу и буду срећна због тога, да имају превоз до школе и добију бесплатне уџбенике, као и да у неким насељима наставници раде са њима и поподне. Пре пресељења они нису ни постојали у документацији и њихова деца нису имала право да се лече у домовима здравља. Сада се налазе у систему социјалне заштите, имају лична документа и могу да се пријаве на конкурс за социјалне станове, којих у Камендину има 80 и биће готови до краја маја. Наши најугроженији суграђани добиће могућност коришћења тих станова на пет година, уз минималну надокнаду – рекао је Ђилас.

Уговором који је град Београд пре две године потписао са ЈП „Путеви Србије” обавезао се да ће суфинансирати реконструкцију „Газеле” и расељавање нехигијенског насеља испод моста. На конференцији за новинаре, одржаној 21. септембра прошле године у Старом двору, директор пословне групе за инфраструктуру Европске банке за обнову и развој Томас Мајер рекао је да је град Београд на сјајан начин раселио ромско насеље испод „Газеле” и да се очекује да ће у октобру бити одобрена средства за његову реконструкцију. То се до данас није десило, подсетио је градоначелник Драган Ђилас.

– Позивам све који тврде да расељавање није добро урађено нека обиђу остала нехигијенских насеља и виде како изгледа живот људи који нису ушли у програм расељавања града Београда. Уколико је заиста услов да расељени Роми добију станове да би се добили кредити за реконструкцију „Газеле”, неко ће морати да смени градоначелника Београда да би се ти станови додељивали. Док сам ја градоначелник Београда, нико неће моћи да добије стан због тога што је заузео неку ледину или други простор, без обзира ко за њега лобирао – рекао је Ђилас.

Град Београд одлично сарађује са Европском банком за обнову и развој и Европском инвестиционом банком, од које је прошле године добио донацију од шест милиона евра. Он је захвалан свим својим пријатељима из иностранства, који су му много помагали у протеклих десет година, али само тражи да се и код нас примењују стандарди који постоје у Европи, истакао је градоначелник Драган Ђилас.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.

Извор[уреди]