Београд: Радови у улици Др Ивана Рибара теку по плану

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Београд/ Србија

На раскрсници улица Др Ивана Рибара и Јурија Гагарина, уколико временске прилике дозволе, сутра око 22 часа биће нормализован аутомобилски саобраћај, речено је данас приликом обиласка градског менаџера Александра Бијелића овог градилишта. На раскрсници ових улица шине су већ постављене, сутра ујутру би требало да се постави завршни слој асфалта, након чега ће „Београд-пут” поставити хоризонталну и вертикалну сигнализацију и пустити у рад семафоре.

Александар Бијелић је подсетио да је у току реконструкција 1.701 метра трамвајске мреже, која подразумева замену шина и контактне мреже, а да су током радова поправљени, санирани и уграђени нови канализациони и телекомуникациони водови, као и електроводови.

– Успели смо да у врло кратком року урадимо део предвиђеног посла и покушаћемо, као и до сада, да скратимо званични рок за завршетак радова, који је уговором предвиђен за 19. јануар. Уколико нас време послужи, надамо се да ће и трамвајски саобраћај бити пуштен у рад пре Нове године. То је наша обавеза према Београђанима у свим пословима које радимо, а у томе успевамо захваљујући добром планирању са Секретаријатом за саобраћај, Агенцијом за инвестиције и Дирекцијом за градско грађевинско земљиште. Ништа се не препушта случају и све непланиране ситуације се решавају спремношћу комуналних служби и добром координацијом радова. Град Београд дуго није улагао у инфраструктуру и ми смо у обавези да надокнадимо све што је до сада пропуштено – рекао је Александар Бијелић.

Драгољуб Ђаконовић, градски секретар за саобраћај, казао је да су ови радови веома значајни јер се њима завршава обнова трамвајске мреже на Новом Београду.

– Овим радовима нови трамваји из Шпаније, по угледу на улице Беча, Цириха и других европских градова пролазиће и београдским трамвајским шинама. Приводе се крају и радови у Пожешкој улици. Крајем фебруара и почетком марта очекују нас радови у Булевару краља Александра, реконструкција трамвајске инфраструктуре у улици Војводе Степе и други велики пројекти. Њиховом реализацијом Београд ће добити изглед праве европске метрополе, какав и заслужује – истакао је Ђаконовић.

Милош Хетлеровић, помоћник председника општине Нови Београд, рекао је да су у последњих шест месеци овде изведени велики инфраструктурни саобраћајни радови.

– Пре само неколико дана завршена je изградња железничког моста и пуштене су у рад три нове саобраћајне траке у улици Јурија Гагарина, чиме је тај део престао да буде саобраћајно „уско грло”. Неколико месеци пре тога, код насеља „Белвил” отворена је улица Шпанских бораца, као нова веза Новобеограђана са градом, а реконструкцијом ових трамвајских шина имаћемо могућност да се возимо бољим и луксузнијим трамвајима – казао је Хетлеровић.

Инвеститор санације двоколосечне трамвајске пруге и контактне мреже је Агенција за инвестиције. Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП, који обавља и стручни надзор, док Градски завод за вештачење обавља техничку контролу. Извођач радова је Железничко грађевинско предузеће из Љубљане.

Извор[уреди]