Београд: Радмила Хрустановић примила фудбалера Дејана Петковића

Извор: Викиновости


5. јануар 2010.
Београд/ Србија

Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника Београда, примила је данас у Старом двору фудбалера Драгана Петковића Рамба. Пријему су присуствовали Даријан Михајловић, члан Градског већа, и Аца Ковачевић, градски секретар за спорт и омладину.

Дејан Петковић је проглашен 2001. године за почасног грађанина Рио де Жанеира, а у фебруару ове године биће му додељен и орден за посебне заслуге. У једно од највећих признања убраја се и отисак стопала на Маракани, а ово признање одато је и Еузебију и Бекенбауеру од европских играча.

– Најлепши су догађаји који нам дозвољавају да се сусретнемо са људима који су пронели име Србије и Београда по свету, а ово је један од таквих. У овом случају, када фудбалер може да доживи веће признање него у Бразилу, земљи фудбала, где је настао и Пеле, највећи фудбалер свих времена. Ако сте дакле тамо успели, попут Дејана Петковића, и добијете највећа фудбалска и људска признања, онда то заслужује наше честитке и захвалност. Град Београд има институцију почасног грађанина. До сада су 23 политичара добила ову титулу, а можда нам је овај ваш пример, где сте ви проглашени за почасног грађанина Рио де Жанеира, добар пример и за Београд да у будућности неко попут вас понесе ову титулу – рекла је Радмила Хрустановић.

Дејан Петковић је казао да данашњи пријем сматра признањем од свог града и државе.

– Ја у Бразилу представљам земљу из које потичем, Србију и драго ми је да данас много Бразилаца зна за нашу државу и њен главни град. За мене је велика част да сам се нашао међу најбољим фудбалерима у Бразилу, за шта је, поред великог труда, вероватно у доброј мери заслужна српска борбеност и инат, којима доказујемо да се не предајемо ни када је најтеже – истакао је Петковић.

Дејана Петковића многи стручњаци сматрају за једног од најуспешнијих фудбалера. У 37. години је са клубом „Фламенго” освојио Првенство Бразила и постао најбољи играч ове најфудбалскије земље на планети.

Данашњи догађај снимао је и редитељ Дарко Бајић за документарац „О гринго” у којем се ради о нашем прослављеном фудбалеру. Документарац ће бити реализован у бразилско-српској копродукцији и у симболичних 90 минута приказаће развојни пут нашег играча у Бразилу.

Извор[уреди]