Београд: Радмила Хрустановић примила учеснике семинара „Изузетност у дипломатији”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. септембар 2009.
Београд/ Србија

Радмила Хрустановић, помоћник градоначелника, била је вечерас домаћин пријема у Старом двору за учеснике семинара „Изузетност у дипломатији – дипломатски семинар за младе лидере”. Семинар траје од 9. до 11. септембра и организује га Дипломатска академија „Коча Поповић” Министарства спољних послова Србије, у сарадњи са Амбасадом Шпаније у Београду.

– Пре седам година била сам у првој званичној посети Сједињеним Америчким Државама, то јест Вашингтону, после деценије санкција Уједињених нација према нашој земљи. Тада ми је било чудно зашто амерички званичници заобилазе Београд и објашњено ми је да постоји амандман којим је утврђено да наш главни град није био подобан за сарадњу јер су у њему живели окривљени за ратне злочине. То је била неправична одлука и није смела да представља препреку за сарадњу јер Београд ни тада, а ни сад не води спољну политику државе већ је локална заједница. Амандман смо практично победили реализацијом те посете. Од тада, свих ових година, Београд заправо води дипломатију са градовима и учинио је много за помирење са светом, а нарочито са градовима у региону, пружајући први руку и отварајући врата, дубоко свестан да су теме заједничке за градове много лакше од оних о којима преговарају државе. Сигурна сам да ће неки млади људи, полазници ваших школа, бити они који ће даље градити мир, толеранцију и поштовање међу људима и градовима, а самим тим и државама, како се ратови више никад не би поновили – рекла је Радмила Хрустановић.

Директор Бечке дипломатске академије Ханс Винклер истакао је да ће Србија и њен главни град засигурно заузети место које им припада у Уједињеним нацијама. Дипломатија је свакако борба за мир, али и више од тога, она је борба за разумевање међу људима, казао је Винклер.

Семинар је окупио стручњаке у области дипломатије, као и најбоље студенте дипломатских академија из 22 европске земље. Предавачи су угледни званичници из Европске комисије, директори дипломатских академија, професори универзитета и званичници министарстава спољних послова.

Извор[уреди]