Београд: Радмила Хрустановић посетила изложбу ликовних радова деце Србије

Извор: Викиновости


12. јануар 2010.
Београд/ Србија

Помоћница градоначелника Београда Радмила Хрустановић посетила је данас у Галерији „Прогрес” божићну изложбу ликовних радова деце Србије „Уједињени за наша права”. Изложено је око 300 радова деце из предшколских установа, основних школа, домова за децу без родитељског старања, домова за децу и омладину са сметњама у развоју, центара за децу и омладину и завода за социјалну заштиту.

– Видели смо како деца која живе у домовима и заводима сањају своју Србију, свој град, и како они, својом маштом и својим жељама, представљају како би желели да живе. Драго ми је што су нас баш они представили у Савету Европе у Стразбуру онога дана када се причало о заштити дечјих права. Позивам Београђане да наредних дана посете ову изложбу и да, препознајући оно што ова деца цртају, схвате да и они који можда нису равноправни у свакодневном животу размишљају, бране себе, свој статус и свој живот – рекла је Радмила Хрустановић.

Изложба у Галерији „Прогрес” је реприза изложбе „Уједињени за наша права”, која је од 7. до 18. децембра прошле године одржана у палати Савета Европе у Стразбуру под слоганом „Градимо Србију за децу и са децом” поводом прославе 60 година од оснивања Савета Европе и 20. рођендана Унескове Конвенције о правима детета. Изложба је организована у сарадњи са Сталном мисијом Републике Србије при Савету Европе, а реализовали су је „Санваг етно- еко центар” из Београда и „Фице” Србија, уз помоћ Друштва српско-руског пријатељства, које је уступило ликовне радове деце са Косова.

– Посебан значај изложбе је да су по први пут деца представила једну земљу чланицу Савета Европе, и то у оквиру двоструке јубиларне прославе. Од идуће године у СЕ одржаваће се годишња изложба деце Европе. Поред деце Србије, која ће бити „домаћини”, радове ће представити и деца из других земаља чланица Савета Европе – рекла је Сандрина Вагнер, директорка „Санваг етно-еко центра”.

Одржавање изложбе у Стразбуру и у Београду омогућили су град Београд, „Дунав осигурање” и „Санваг етно-еко центар”.

Извор[уреди]