Пређи на садржај

Београд: Радмила Хрустановић отворила изложбу „Београд – Рим, архитектонске споне”

Извор: Викиновости


12. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Помоћница градоначелника Београда Радмила Хрустановић отворила је данас изложбу фотографија „Београд – Рим, архитектонске споне”. Изложба, коју је приредила Гордана Гордић, постављена је у Информативном центру Туристичке организације Београда у Кнез Михаиловој улици 6. Истоветна поставка приређена је у амбасади наше земље приликом гостовања делегације Републике Србије у Италији у новембру 2009. године.

– Повод за прву поставку ове изложбе у амбасади Србије у Риму била је посета делегације наше земље, коју је предводио председник Борис Тадић. Имали смо задатак да направимо амбијент који одсликава везе између Србије и Италије и између Београда и Рима. Испоставило се да задатак није био тежак, јер су многе важне грађевине у Београду радили италијански мајстори – рекла је Радмила Хрустановић. Помоћница градочелника Београда додала је да је најмонументалнији београдски споменик, посвећен Кнезу Михаилу на Тргу Републике, дело италијанског вајара Енрика Пација из 1882. године.

Од значајних здања у Београду, у чијем грађењу су учествовали градитељи из Италије, треба поменути палату „Assicurazioni generali” на Теразијама, амбасаду Италије у Бирчаниновој улици, хотел „Српска круна” у којем је данас Библиотека града Београда у Кнез Михаиловој улици и палату „Riunione” на Тргу Републике.

Аутор споменика Кнезу Михаилу Енрико Паци написао је босле боравка у Београду писмо с много емоција: „Ганутог срца полазим из ове мале вароши, из овог красног средишта мале али витешке краљевине, посестриме моје отаџбине. Италијан сам душом и осећањима, а срцем Србин.”

Извор[уреди]