Београд: Радионица „Стручна размена Београд – Беч” отворена у „Сава центру”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. септембар 2010.
Београд/ Србија

Тродневна радионица о градским технологијама „Стручна размена Београд – Беч” отворена је данас у „Сава центру”. Уводно излагање одржали су члан Градског већа Жељко Ожеговић, директорка Урбанистичког завода Београда Жаклина Глигоријевић и директорка Дирекције за изградњу Беча Бригите Јилка.

– Радионица је резултат добре сарадње Беча и Београда, која има конкретне резултате у многим областима. Према анкетама агенције „Мерцер”, Беч је већ другу годину заредом најбоље место за живот на свету, а и циљ Београда је да достигне такав квалитет живота и уравнотежи свој развој. Зато је добродошла помоћ људи који су успели да обезбеде то прво место, а посебно је важно што ће се на овој конференцији срести стручњаци из служби два града. Упоредо са планирањем развоја, Београд решава своје инфраструктурне проблеме, пре свега у саобраћају – изградњом два моста, покретањем београдске железнице, реконструкцијом улица које су представљале уско грло и пројектом изградње метроа. Око овог пројекта колеге из Беча су много помогле, не само стручним саветима већ и тако што су угостили нашу делегацију која се уверила како функционишу оба модела метроа у Бечу – рекао је Ожеговић.

Он је истакао да ће учесници радионице и Београђани на изложби „Знање Беча”, која ће вечерас бити отворена у Музеју примењене уметности, имати прилику да виде на који је начин Беч успео да реши одређене проблеме, развије одређене делове града и успе да помири однос старог језгра са развојем нових делова града, укључујући у све то и екологију. Веома је битна и политичка подршка Беча на путу према Европској унији, где је основ сарадња између региона и великих градова.

Београд ће у овој радионици представљати руководиоци и стручњаци из Градске управе, Урбанистичког завода Београда, Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, приватни инвеститиори, консултанти и грађевински инжењери, а Беч руководиоци и стручњаци из њихове градске управе, као и предузећа – ћерки у стопроцентном власништву града „Wien Holding”, представници Европске инвестиционе банке, Аустријске контролне банке, „Комуналкредит банке”, „Сименса”, предузећа „PORR Србија”, „Alpine Energie”, Међународне федерације консултаната и други.

Теме радионица биће урбанистички инструменти и њихово правно дејство у пракси развоја града, комунално снабдевање – уклањање отпадних вода и отпадна привреда као целовит систем и међународни инструменти финансирања за велике пројекте Београда.

Извор[уреди]