Београд: Радионица „Привредна делатност организација цивилног друштва – порески аспекти”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. јун 2010.
Београд/ Србија

Радионица „Привредна делатност организација цивилног друштва – порески аспекти” данас је одржана у великој сали општине Стари град у организацији Грађанских иницијатива, а уз подршку градске Агенције за сарадњу с невладиним организацијама и европску хармонизацију.

– Данашњи скуп представља наставак сарадње Агенције са Грађанским иницијативама у заједничким напорима да се представницима цивилног сектора приближе сви аспекти Закона о удружењима, који се примењује од октобра прошле године. До сада смо организовали више скупова на тему такозване „пререгистрације” удружења, а данашњом радионицом желимо да представнике удружења упознамо са бројним новинама везаним за обављање привредне делатности, пре свега са пореским обавезама. Желим да најавим да планирамо одржавање оваквих скупова на више београдских општина, како бисмо што већем броју организација цивилног друштва омогућили квалитетнији и лакши рад, отварајући трибину изјавио је Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију.

Учесници радионице имали су прилике да сазнају да ли и када постоји обавеза пријављивања ПДВ-a и која је процедура, да ли удружење приликом продаје одређених добара и услуга мора да има фискалну касу и издаје фискалне исечке, како се врши обрачун и подношење пореске пријаве за порез на добит итд. Један од циљева скупа био је и да се идентификују сва остала питања везана за порезе и испуњавање фискалних обавеза удружења и дају практични савети и препоруке за њихово решавање, као и идеје и смернице у ком правцу треба да се креће реформа пореског и рачуноводственог система удружења грађана у Србији.

Предавачи су били порески стручњаци др Милан Неговановић и Иван Антић.

Ова радионица организована је у оквиру пројекта „Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва”, који реализује Институт за одрживе заједнице уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој.

Извор[уреди]