Београд: Пуним капацитетом чисте се градске улице и путеви

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. март 2010.
Београд/ Србија

Екипе Зимске службе „Београд-пута” од ноћас су на терену пуним капацитетом, тако да су улице првог приоритета већ у раним јутарњим сатима биле очишћене. Према речима главног дежурног инжењера Часлава Јовановића, тренутно се први приоритет контролише јер снег још увек пада, а екипе су се великим делом фокусирале на улице другог приоритета.

– Снег је био најављен, тако да смо били потпуно спремни кад је око три часа ујутро киша прерасла у суснежицу. Возила су отад непрестано на трасама и тако ће се наставити током дана јер је најављен снег променљивог интензитета, висине од пет до десет центиметра. Проблема на главним саобраћајним правцима нема, али су примећене мање количине отопљеног снега на појединим локацијама. Дат је налог да се и то уклони јер, с обзиром на то да се најављује температура до минус пет степени Целзијуса, морамо да предупредимо појаву леда на коловозима – казао је Јовановић.

На градским улицама тренутно дежурају 134 екипе, од чега у граду улице чисте и со посипа 73 камиона и 22 мултикара. На локалним путевима ангажовано је 14 камиона и три мултикара, а на регионалним 21 возило, уз један камион на Панчевачком мосту. Такође, укупно 18 машина ангажовано је на утовару материјала. Из овог предузећа грађанима је још једном упућена молба да поведу рачуна о томе где паркирају своја возила. Иако предузеће располаже бројним специјалним возилима, такозваним мултикарима, прилагођеним за уклањање снега и посипање соли у малим и теже приступачним улицама, и даље се дешава да је посао онемогућен због непрописно паркираних аутомобила. Зимска служба „Београд-пута” током зиме води рачуна о више од 1.900 километара улица и путева на територији читавог Београда, тачније 620 улица првог приоритета и 650 улица другог приоритета.

На чишћењу снега данас ће у све три смене бити ангажовано укупно 1.000 радника ЈКП „Градска чистоћа”. Према речима Азиза Азизија, директора оперативе овог комуналног предузећа, снег се уклања са пешачких прелаза, тротоара, степеништа пасарела и других површина на територији десет општина, а ради лакшег приласка контејнерима у ужим улицама користе се специјална возила овог предузећа. Руководилац Зимске службе ЈКП „Паркинг сервис” Небојша Јоргановић каже да је на чишћењу паркинг места ангажовано 110 радника и 40 возила. Посао се обавља без застоја, а по потреби ће се ангажовати и додатни број радника.

На улицама Београда је и 335 радника „Зеленила”, који су ангажовани на чишћењу паркова, стаза и других простора који су у надлежности овог комуналног предузећа.

Из градске инспекције и овога пута упозоравају на обавезе скупштина станара и грађана да уклањају снег испред стамбених зграда и пословних простора.

Извор[уреди]