Београд: Пројекти намењени равноправном учешћу особа са инвалидитетом у саобраћају

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. септембар 2009.
Београд/ Србија

Лантерне намењене слепим и слабовидим особама до краја октобра требало би да буду постављене као својеврстан тест на семафоризованој раскрсници између улица 27. марта и Старине Новака. Реч је о новом пројекту Секретаријата за саобраћај, који је део низа пројеката намењених равноправном учешћу особа са инвалидитетом у саобраћају.

– Протитип нових лантерни имаће виброиндикаторе и шему са информацијама о самој саобраћајници. Уређај се активира на посебно дугме, дакле неће радити све време, већ по потреби. Уколико се уређај покаже као погодан, током 2010. на овај начин опремиће се још десет раскрсница у граду – рекао је Љубиша Љубић, начелник Одељења за управљање саобраћајем у овом секретаријату.

Други важан пројекат односи се на постављање дисплеја за одбројавање преосталог времена на пешачким сигналима. Троцифрени бројачи требало би да до краја 2009. године буду постављени на 50 пешачких прелаза у граду и то у зонама школа или где је велика фреквенција пешака. Захваљујући овим уређајима, пешаци ће имати прецизну информацију о томе колико им је времена преостало да пређу улицу.

Секретаријат за саобраћај максимално излази у сусрет инвалидима и у другим областима, које су у његовој надлежности. Тако се приликом реконструкције или изградње саобраћајница инсистира на прилагођавању пешачких површина за кретање инвалида и особа са смањеном моториком.

– Крајњи циљ је да Београд постане инклузиван град. Пример за то јесте и податак да је главни град пре девет година имао педесетак паркинг места намењених инвалидима, а до 2008. овај број се попео на 291 опште паркинг место за инвалиде и 533 корисничка паркинг места на адреси становања. Паркинг места израђена су у складу са европским препорукама, што значи да су видно обележени и одвојени простори за паркирање и излазак из возила – истакао је Душан Гајић, шеф Одељења за информисање и информационе технологије овог секретаријата.

Превоз инвалида организовано обавља ГСП „Београд”. Петнаест комби возила у просеку дневно превезе око триста корисника.

Извор[уреди]