Пређи на садржај

Београд: Пројекат „Лепше је без петарди – славимо безбедно” у среду у основним школама „Бора Станковић” и „Веселин Маслеша”

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Београд/ Србија

Презентација пројекта „Лепше је без петарди – славимо безбедно” одржаће се у среду, 2. децембра, у 11 часова у Основној школи „Бора Станковић”, а у 13.30 часова у Основној школи „Веселин Маслеша”. Пројекат је прошле године покренуо Секретаријат за образовање, у сарадњи са Београдским еколошким центром.

– Током децембра пројекат ће се реализовати у по три школе на свакој општини. У њему ће учествовати око 15.000 ученика од петог до осмог разреда основних школа. Програм је покренут з6ог предстојећих празника јер се тада највише користе пиротехничка средства, чија употреба за последицу често има лакше или теже телесне повреде, као и загађење животне средине. Надамо се да ће се на овај начин смањити употреба разних врста петарди у школама и ван њих, и то не само у време празника него и током целе године – рекла је Драгица Моро, заменица секретара за образовање.

Пре почетка предавања, биће спроведена анкета међу професорима и директорима о масовности употребе петарди у њиховим школама. Иста анкета спровешће се и после завршених предавања како би се установило каква су знања стекли ученици и да ли су постали свесни опасности употребе пиротехничких средстава.

– Према подацима из Ургентног центра, у току претходних новогодишњих и божићних празника било је знатно мање повреда насталих употребом петарди. Страдала су само два детета. Све здравствене установе такође су потврдиле да је почетком године био смањен број повреда насталих коришћењем разних пиротехничких средстава – истакла је Драгица Моро.

У трећој вождовачкој школи пројекат „Лепше је без петарди – славимо безбедно” одржаће се 10. децембра у 10 часова. Биће то у Основној школи „Бранислав Нушић”.

Извор[уреди]