Београд: Протокол о поступању институција у случају насиља у породици

Извор: Викиновости


25. новембар 2009.
Београд/ Србија

Општина Звездара биће домаћин међуопштинског састанка „Повежимо заједницу”, четвртог по реду, који се 26. новембра одржава у недавно реновираном простору Установе културе „Вук Караџић”, с почетком у 11 сати. Госте из општина Крагујевац, Смедеревска Паланка, Ћуприја, Лозница, Лазаревац, Вождовац и Палилула поздравиће председник општине Звездара Милан Поповић и директорка УК „Вук Караџић” Сања Ђурђевић.

Биће то и прилика да се представи Протокол о поступању институција на Звездари у случају насиља у породици. Звездара може да се похвали значајним напретком у сарадњи институција на својој територији, које су се током протеклих годину дана најозбиљније укључиле у израду протокола који је завршен и спреман за потписивање. У његовој изради учествовале су све релевантне институције: полиција, Центар за социјални рад, Дом здравља, орган за прекршаје, Трећи општински суд, Треће општинско јавно тужилаштво, Предшколска установа „Звездара”, основне и средње школе, Аутономни женски центар и општина Звездара као координатор. Носилац пројекта је Аутономни женски центар, који је пружио сву потребну подршку и помоћ.

Звездара је једна од ретких општина која има и Канцеларију за бесплатну правну и психосоцијалну помоћ жртвама насиља у породици. Уторком, средом и четвртком од 16 до 18.30 сати волонтерке, чијим радом руководи Лејла Руждић-Трифуновић, примају жртве насиља, дају им савете, указују на најбржи пут решавања проблема.

Ради подизања свести јавности о значају проблема насиља, Комисија за родну равноправност председника општине Звездара од сутра, 25. новембра, до 10. децембра низом активности учествује у међународној манифестацији „16 дана активизма у борби против насиља над женама”.

Извор[уреди]