Београд: Промоција књиге о Захарију Трнавчевићу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2009.
Београд/ Србија

У Старом двору данас је одржана промоција књиге Ристе Костова „Захарије Трнавчевић – 60 година новинарства”.

– Када говоримо о Захарију Трнавчевићу мени је непримерено да говорим о прошлости, о томе шта и ко је он био и шта је радио, зато ћу рећи нешто о будућности. Пре неколико месеци решили смо да у Београду покренемо неке ствари из области пољопривреде. Када смо то решили и када смо пронашли одређена средства, одлучили смо да позовемо Захарија да нам он каже шта је то што можемо да урадимо у Београду да део града који може да се бави пољопривредом то заиста и ради. У року од неколико дана од њега сам добио предлоге два пројекта. Следеће године ћемо, захваљујући њему, радити пројекте који се односе на наводњавање у једном делу Гроцке и едукацију људи који се баве пољопривредом. Желим да му се мало захвалим за оно што је до сада урадио, а пуно за оно што ће наредних година урадити заједно са нама – рекао је у уводној речи Драган Ђилас, градоначелник Београда.

Захарије Трнавчевић је, како сам за себе каже, аграрно-пољопривредни новинар који се овим послом бави већ 60 година. Емисију „Знање на поклон” и даље води сваке недеље на Б92.

– Остао сам доследан себи. Увек сам био на страни сељака и пољопривредника, али не са некритичке позиције. Увек сам им говорио о важности продуктивности и о важности знања. Наш сељак није увек био спреман да то знање плаћа, па сам одлучио да му га у својим емисијама дам, а он да добијено примени на својим њивама – истакао је Трнавчевић.

О монографији „Захарије Трнавчевић – 60 година новинарства” говорили су и проф. др Ратко Божовић, социолог Мирко Ђорђевић, главни уредник Б92 Веран Матић, и песник Раша Попов. Одломке из књиге читала је Дуња Фигенвалд-Пулетић. Монографију је објавио „Самиздат Б92”.

Извор[уреди]