Београд: Промоција агрокластера „Обреновац” 4. септембра

Извор: Викиновости


1. септембар 2009.
Београд/ Србија

Агрокластер „Обреновац” биће представљен 4. септембра, у 13 часова, у Спортско-културном центру „Обреновац” (Краља Александра I број 63). Обреновачки агрокластер један је од пет пројеката за које је Секретаријат за привреду 2008. године издвојио 3.904.816 динара, а чини га 13 међусобно повезаних регистрованих пољопривредних газдинстава, привредних друштава, предузетника, задруга и удружења и локална самоуправа. Ови субјекти заједно ће деловати у области агробизниса, производње хране и пратећих делатности.

– Секретаријат за привреду финансира пројекте непрофитних организација за унапређење и подстицање пољопривреде, дајући им тако могућност да креативно и конструктивно приступе проблемима у пољопривреди главног града и испуне захтеве домаћег и иностраног тржишта. Прошле године смо, поред агрокластера „Обреновац”, финансирали и едукацију пољопривредника Чукарице у прилагођавању стандардима пољопривредне производње у Европској унији, едукацију воћара, унапређење расадничке производње хризантема применом in vitro културе и повећање производње млека и меса на имањима београдских пољопривредника. Улагањем у пољопривреду Београда се, поред утицаја на рурални развој његових делова, ствара простор за развој других делатности које главном граду могу да обезбеде предност у региону – рекла је за Беоинфо Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

Формирањем агрокластера успостављен је нови елемент предузетничке инфраструктуре, који недостаје Обреновцу. Чланство у њему доноси смањење трошкова пословања, већу продуктивност и лакши приступ тржиштима, чиме се олакшава пласман производа и услуга, повећава могућност за сарадњу, стварају локални ланци набавке, остварују специјализоване услуге и развија иновативност у различитим сегментима пословања.

Активности у оквиру агрокластера допринеће повећању конкурентности његових чланова, настајању нових малих и средњих предузећа, предузетничких радњи и регистрованих пољопривредних газдинстава, као и смањењу незапослености у Обреновцу.

Извор[уреди]