Београд: Програм „Школа без насиља” у школи „Стеван Синђелић”

Извор: Викиновости


19. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Заменица секретара за образовање Драгица Моро, промотер програма „Школа без насиља” и амбасадор Уницефа Александар Саша Ђорђевић, и председник општине Звездара Милан Поповић посетили су данас Основну школу „Стеван Синђелић”. Том приликом они су са ученицима, професорима и представницима Савета родитеља разговарали о спровођењу програма „Школа без насиља” и о улози спорта у превенцији насиља у школама. Захваљујући средствима града, овај програм се у „Стевану Синђелићу” реализује од марта прошле године.

– Основна стратегија града Београда је безбедност деце у свим школама и сигурно окружење. Ово је први пројекат где су укључени многи фактори, почев од наставника, родитеља, ученика до локалне заједнице. У овом програму нема успеха нити позитивних решења уколико у њему сви заједно не учествујемо. Утицати на ниво свести код људи много је теже него саградити једну зграду или школу. Значи, нису увек криви само ученици него и родитељи, професори и сви ми. Пројекат је одржив онда када се у школама више не буде догађало насиље о коме свакодневно слушамо. Тренутно су у овом програму 74 београдске школе, али ћемо у њега укључити и све остале – рекла је Драгица Моро.

Град финансира програм „Школа без насиља” у 28 основних школа, а „Инфостан” у шест. Програм се реализује од 2005. године и тренутно се спроводи у 187 основних и девет средњих школа у Србији.

– Кад год сам у Београду искористим прилику да посетим неку од оних у којој се реализује овај програм. Драго ми је што се број школа знатно повећава, међутим, без обзира на то, само 17 посто школа у Србији је укључено у програм. Зато је потребно да сви размислимо како и на који начин можемо да подстакнемо што више људи да дају донације како би што више школа ушло у програм. Овим програмом стварамо базу за једно здравије и срећније друштво. Заједнички успех свих нас који треба да се бавимо едукацијом деце биће онда када им обезбедимо безбедније и здраво друштво – нагласио је Саша Ђорђевић.

Извор[уреди]