Београд: Програм „Зелени осмех”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. април 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за привреду помоћи ће реализацију програма „Зелени осмех”, који се спроводи на иницијативу Асоцијације за промовисање инклузије Србије (АПИ). Овим пројектом омогућиће се садња у још два од четири пластеника који сада постоје на Макишу. Постојећи пластеници се простиру на површини од по око 400 квадратних метара, а у њима се сади 10.000 садница зелене салате. У претходна три месеца дистрибуирано је око 2.000 главица зелене салате.

Стављањем у функцију ова два пластеника обезбедиће се и проширење производње и броја ангажованих људи, а процена је да најмање три до четири корисника програма „Зелени осмех” могу да буду дугорочно ангажована да уз подршку обављају све послове на пластеницима. Овима пројектом ће се уредити и багреник, који би се користио у рекреативно-едукативне сврхе, као и простор који би обезбедио долазак и боравак на салашу током читаве године.

– Пољопривредна производња на територији Београда је хетерогена по врстама, што је директна последица просечне величине земљишног поседа. То јој омогућава да у кратком временском периоду одговори потребама у погледу количине и асортимана пољопривредних производа. Потенцијал пољопривреде Београда је и добра саобраћајна инфраструктура, што омогућава снабдевање пољопривредним производима двомилионског града, чиме се не може похвалити ниједна друга европска метропола. Иако још у фази развоја, пластеничка производња у Београду је у приметном порасту, као и тржишни захтеви за свежим органским поврћем и његовом доступношћу током целе године – рекла је заменица градског секретара за привреду Станија Вишекруна.

Извор[уреди]