Београд: Проглашени победници конкурса за израду идејног решења мобилних тезги

Извор: Викиновости


12. август 2010.
Београд/ Србија

Прототипи победничких радова конкурса за изглед будућих мобилних тезги на градским пијацама биће представљени јавности у септембру на посебно организованој изложби. На јавном конкурсу за израду идејног решења мобилних тезги за централне градске пијаце, који су ЈКП „Градске пијаце” расписале у сарадњи са Удружењем ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), одабрани су најбољи радови и објављена имена победника. Прва награда додељена је раду Стевана Сапунџића и Марка Жунића, друга награда Бојану Бочини, док је трећа награда припала Дизајн студију „Како.КО”, Весни Пејовић и Јелени Милојевић. „Градске пијаце” наградиле су најбољи рад са 200 хиљада динара, други са 150, а трећи са сто хиљада динара.

– Мобилне тезге биће део концепта пијаца-тргова, који је јединствен пројекат код нас. Применом концепта пијаце-тргова допринећемо и бољем раду продаваца и задовољењу потреба купаца. Додатно, у вечерњим сатима тргови ће привући и млађе Београђане који до сада нису посећивали пијаце и оживети ове делове града и учинити их садржајнијим, изјавила је Марија Бошњаковић, шефица Одељења маркетинга и односа са јавношћу ЈКП „Градске пијаце”.

Победничко решење биће коришћено за израду тезги на централним градским пијацама и мора да испуњава све критеријуме у погледу хигијене, естетике и функционалности. Конкурс је иначе завршен 2. јула, а рок за доношење одлуке жирија је продужен због великог броја пријављених радова. Право учешћа на конкурсу имала су сва професионална правна и физичка лица са територије Републике Србије, као и чланови струковних организација дизајнера. Сваки учесник могао је да пошаље један или више радова под различитим шифрама за сваки појединачни рад.

Радови су били рангирани на основу следећих критеријума: техничко-технолошко решење, функционалност и економичност, тежина тезге, начин, брзина склапања и расклапања, начин транспорта и одлагања, естетика, облик, употребљени материјал и стандарди.

Извор[уреди]