Београд: Пријем за учеснике и организаторе Шестог интернационалнoг фестивала фолклора

Извор: Викиновости

15. јул 2010.
Београд/ Србија

У Скупштини града Београда данас је организован пријем за учеснике и организаторе Шестог интернационалнoг фестивала фолклора. Организаторе манифестације и представнике ансамбала из Индије, Израела, Костарике, Белорусије, Шпаније, Италије, Грчке и Пољске примила је градска секратарка за културу Ивана Авжнер. Ове године представило се девет ансамбала са 300 учесника, са четири континента, као и седам еминентних домаћих ансамбала: „Крсмановић”, „Шпанац”, „Лола”, „Котуровић”, „Вукица Митровић”, „Градимир” и „Туцовић”.

– Београд је већ шест година домаћин овог фестивала значајног не само за културу већ и за међународну сарадњу са земљама из којих долазите. Трудимо се да организација сваке године буде боља и да угостимо што већи број ансамбала из више земаља. Традиционални плесови код нас су добро прихваћени и веома се цене и наша публика, ценећи сопствено културно наслеђе, жели да упозна и културу земаља из којих ви долазите. Надам се да сте то интересовање осетили и да су ваши утисци повољни, јер ви сте сада наши најбољи амбасадори – рекла је Ивана Авжнер.

Фестивал је отворен 9. јула дефилеом свих учесника од Палате Албанија, Кнез Михаиловом улицом, до Београдске тврђаве, где је одржан концерт. Главни програм одвијао се сваке вечери на Горњем граду Београдске тврђаве, код Сахат куле, а пратећи програми у домовима пензионера на Бежанијској коси и у Панчеву, у Етнографском музеју, а одржан је и концерт у Тополи.

Организатор ове манифестације, која се званично завршава данас, јесте Национална секција ЦИОФФ-а Србије (Национални савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе).

Извор[уреди]