Београд: Премије за млеко и набавку и одгој првотелкиња

Извор: Викиновости

19. април 2010.
Београд/ Србија

Град ће ове године исплаћивати премију у износу од 2,50 динара по једном литру испорученог крављег млека које садржи најмање 3,2 одсто млечне масти. Премије за млеко ће добијати пољопривредни произвођачи који имају пребивалиште на територији Београда и кравље млеко испоручују млекарама чије је седиште на територији града, a премије се исплаћују за април, мај, септембар и октобар. Прошле године су исплаћене премије од 2,50 динара по једном литру за 5.238.980 литара млека.

Ове године ће премија за набавку и одгој првотелкиња износити 6.500 динара по грлу (квалитетне краве првотелкиње). Корисници премија су привредна друштва и пољопривредни произвођачи са сопственим запатом квалитетних крава који, поред производње млека, применом савремене технологије и селекције доприносе унапређењу говедарства на територији Београда. Прошле године су исплаћене премије од 5.300 динара по квалитетној крави првотелкињи за 4.872 грла.

– Секретаријат за привреду обезбеђује знатна средства за премије за млеко и набавку и одгој првотелкиња у низу подстицајних мера у области пољопривреде, како би се смањила цена по јединици производа за износ премије и повећао приход произвођача. Производња млека на територији Београда је у порасту, али је значајније повећање лимитирано захтевима тржишта и стандардом становништва. Овом мером се истовремено мотивише произвођач да производне вишкове преда на откуп привредним друштвима и предузетницима који се баве прерадом млека, чиме се смањује прерада на фарми, као и директна продаја млека конзументима са фарме која није технолошки контролисана. Премија за набавку и одгој првотелкиња је посебна економска стимулација сточарима на територији града, чији је циљ унапређење сточарске (говедарске) производње и генетског квалитета у говедарству. Подстицањем производње квалитетног приплодног подмлатка у говедарству стварају се услови за повећање економичности, обима и квалитета производње млека и меса, а смањује се негативни тренд опадања броја говеда – рекла је заменица градског секретара за привреду Станија Вишекруна.

Захтеви за исплату ових премија, са потребном документацијом, достављају се на адресу Секретаријата за привреду – Управе за пољопривреду, Масарикова 5/18, 11000 Београд, а све додатне информације могу се добити на телефон број 3061-71

Извор[уреди]