Београд: Презентација „Зеленог прстена” пољопривредницима у Младеновцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

9. март 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за привреду расписао је јавни позив за достављање пријава за подстицајна средства у области воћарства и повртарства – „Зелени прстен”. Поводом тога Станија Вичекруна, заменица секретара за привреду, данас је у општини Младеновац са овим пројектом града упознала 130 пољопривредних произвођача са подручја ове општине.

За ове намене град је обезбедио беспровратно 97 милиона динара, и то 50 одсто укупне цене подигнутог новог засада воћа и поврћа са опремом. Још три милиона динара намењена су за практичну и теоријску обуку у области интензивне и технолошке производње воћа и поврћа за кориснике подстицајних средстава.

Град Београд по први пут додељује подстицајна средства у области воћарства и повртарства. Како производња воћа и поврћа представља најпродуктивнију грану пољопривредне производње, која надмашује рентабилност других и којом се остварује од десет до петнаест пута већа вредност производње по хектару него при производњи пшенице и кукуруза, буџетом града обезбеђена су средства за премирање воћарства и повртарства у износу од 100.000.000 динара, од чега за доделу подстицајних средстава у области воћарства и повртарства на територији Београда за 2010. годину у износу од 97.000.000 динара, а за практичну и теоријску обуку у области интензивне и технолошки напредне производње воћа и поврћа за кориснике подстицајних средстава у износу од 3.000.000 динара.

Ова подстицајна средства ће се додељивати за подизање нових засада воћа (јагоде, малине, купине, боровнице, рибизле, трешње, стоног грожђа, јабуке, крушке, брескве – нектарине, кајсије, шљиве) са набавком и постављањем пратеће опреме за заштиту и наводњавање тих засада и подизање нових засада поврћа са набавком и постављањем пластеника са системом за наводњавање. Средства ће се додељивати бесповратно, и то у висини од 50 одсто укупне цене подигнутог новог засада воћа и поврћа са опремом. Максимални појединачни износ подстицајних средстава је 2.250.000 динара.

Извор[уреди]