Београд: Представљен прототип јавног бицкила на „Миксер” фестивалу

Извор: Викиновости

27. мај 2010.
Београд/ Србија

Пројекат „Циклирање – јавни бицикли” представљен је на овогодишњем „Миксер” фестивалу у оквиру Експо зоне, где излаже преко 100 излагача (компанија, произвођача, креативних агенција и инвидуалаца) који ће приказати своје најновије иновативне радове, производе, пројекте и услуге. Пројекат реализује Иницијатива за одрживу урбану мобилност уз подршку Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију.

Јавни бицикли су једноставан, приступачан, здрав и чист начин кретања по граду, систем јавног превоза који уз помоћ савремених, зелених технологија користи бицикл на сасвим нов начин. Циљ пројекта „Циклирање” је растерећење саобраћаја и емисије угљен-диоксида и осталих штетних гасова, ширење пешачких и бициклистичких зона, повећање одговорности према заједници и природи, лакше и брже кретање на краћим релацијама по граду. Први пут је представљен у априлу, када је одржан округли сто о употреби јавног бицикла као превозног средства, лансиран веб-портал www.cikliranje. com и најављена израда прототипа бицикла.

– Задовољство нам је што смо у партнерству са Иницијативом за одрживу урбану мобилност успели да промовишемо „Циклирање” на „Миксеру”. Позивамо све грађане да посете њихов штанд, где ће имати прилику и да тестирају прототип јавног бицикла и поделе с нама утиске и коментаре – изјавио је за Беоинфо Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију. „Миксер” је мултидисциплинарна манифестација која комбинује сајам дизајна, талент зону, интердисциплинарну образовну конференцију, уметничке изложбе и летњи музички фестивал.

Одржава се у индустријској зони Луке „Београд” и предузећа „Житомлин” на обали Дунава и траје до 29. маја.

Извор[уреди]