Пређи на садржај

Београд: Представљене активности града у борби против АИДС-а

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Београд/ Србија

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, данас су на конференцији за новинаре представљене активности Секретаријата за здравство и Градске стручне комисије у борби против ове опаке болести. Овом приликом најављен је Европски конгрес о ХИВ и АИДС третману, који ће бити одржан у Београду.

– Секретаријат за здравство формирао је Градску стручну комисију за борбу против ХИВ-а и АИДС-а, и на тај начин се активно укључио у решавање овог проблема у нашој популацији – истакао је заменик секретара за здравство др Александар Стефоски.

Учесници конференције указали су на значај едукације здравствених радника у примарној здравственој заштити у овој области у Градском заводу за јавно здравље, са нагласком на континуирани здравствено-васпитни рад са становништвом, посебно младима и одраслима у репродуктивном периоду.

Једна од тема конференције био је и рад на добровољном поверљивом саветовању и тестирању на ХИВ, као и о активностима невладиног сектора у области превенције. Током ове године тестирано је око 3.300 клијената, а 15 је било позитивно. Од укупног броја заражених ХИВ-ом у Србији, 70 одсто живи у Београду. Статистика је показала да већина заражених, односно 69, 1 одсто и даље припада хомосексуалној популацији.

Извор[уреди]