Београд: Представљена туристичка понуда Бањалуке и Бањалучки карневал

Извор: Викиновости

28. мај 2010.
Београд/ Србија

Туристичка организација Београда представила је данас туристичку понуду Бањалуке и Бањалучки карневал, који се у овом граду одржава од 15. маја до 15. јуна. Према речима Дејана Веселинова из ТОБ-а, представљање највећег града у Републици Српској резултат је договора са овогодишњег сајма туризма у Београду.

– Договорили смо се да организујемо две презентације: једну у Београду и другу у Бањалуци као резултат сарадње туристичких организација и карневала два града. Бањалука је веома занимљива туристичка дестинација и зато позивам Београђане да посете овај град – казао је Веселинов.

Младен Шукало из Туристичке организације Бањалуке одржао је презентацију овог града, који има и те како занимљиву туристичку понуду. Бањалука обилује излетничким местима, од којих су најпознатија Бањ брдо, брдо Шибови, Крупа на Врбасу и Делибашино село. Разгледање града омогућено је у пешачким и бус-турама или комбиновано, у којима су неизбежне посете тврђави Кастел, где су пронађени најстарији трагови насеља на подручју града из доба неолита, затим Саборна црква Христа Спаситеља, зграда Банске управе и Банског двора, Господска улица са бројним трговачким радњама, Сафикадин гроб и други. У понуди је и такозвана бањалучка авантура, која љубитељима екстремних спортова омогућава уживање у рафтингу, кајакингу, хидроспиду, параглајдингу, скоку падобраном, јахању, планинарењу и спелеологији. Посебну лепоту овом граду даје река Врбас, укупне дужине 31 километар, а у околини је и неколико бања са термалним изворима.

Поред низа културних и спортских догађања, део Бањалучког карневала јесте и Међународна дечја карневалска поворка, у којој је 22. маја учествовало више од 3.000 деце, док је централна манифестација карневала са више од 2.500 учесника заказана за 12. јун.

Извор[уреди]