Београд: Представљани резултати социјалне политике у заштити инвалида

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. децембар 2009.
Београд/ Србија

Секретар за социјалну и дечју заштиту Владан Ђукић данас је у згради Градске управе на Тргу Николе Пашића 6, на конференцији за новинаре одржаној поводом Међународног дана инвалида, представио резултате социјалне политике града у заштити инвалида. Конференцији су присуствовали представници удружења и савеза особа са инвалидитетом.

– Град је у протеклом периоду финансирао рад и програмске активности 10 социо-хуманитарних организација и шест организација борачко-инвалидске заштите. Ове године финансијски је подржао 63 пројекта друштвених и невладиних организација, од чега се 36 односи на унапређење положаја особа са инвалидитетом. За бесплатан градски и превоз специјализованим комби возилима, који се за инвалиде реализује „од врата до врата”, издвојена су 54 милиона динара, 140 студената са инвалидитетом добија градске стипендије, обезбеђено је 998 паркинг места за инвалиде, сносе се трошкови организованог летовања и зимовања деце и омладине са сметњама у развоју, око 350 деце бесплатно се превози од својих кућа до дневних боравака и назад. Више од 25 хиљада инвалида користи попусте приликом плаћања комуналних услуга и производа преко обједињене наплате – рекао је Владан Ђукић.

У сарадњи са секретаријатима за урбанизам и саобраћај, као и социјално-хуманитарним организацијама, мапирају се и отклањају, у складу са могућностима, архитектонске баријере на свим значајнијим местима у граду како би се особе са инвалидитетом укључиле у све токове друштвеног живота.

Према речима Вукомана Бошковића, председника Координационог одбора за питања инвалидских организација и удружења, у Београду има око 170.000 инвалида. Задовољни су новим Законом о професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом, али не и Законом о удружењима која могу да оснивају и малолетници.

У холу Старог двора одржана је и изложба радова уметника са инвалидитетом.

Извор[уреди]