Пређи на садржај

Београд: Председник Скупштине града Александар Антић примио председника Естоније Томаса Хендрика Илвеса

Извор: Викиновости


16. октобар 2009.
Београд/ Србија

Председник Скупштине града Београда Александар Антић примио је вечерас председника Републике Естоније Томаса Хендрика Илвеса, који од 14. до 16. октобра борави у званичној посети нашој земљи.

– Посете председника земаља које су чланице Европске уније за нас су увек значајне на нашем европском путу. Боравак председника Естоније у нашој земљи има, свакако, за циљ да да подршку нашим активностима ка добијању безвизног режима за грађане, али и подршку у другим областима. Разговарали смо о могућностима економске сарадње, а Град Београд посебно је заинтересован за пројекте и програме у вези са информационим технологијама. Естонија и њен главни град Талин на највиши ниво подигли су организовање управе, а поготово локалне управе где се све, па чак и комуникација с грађанима, обавља у електронској форми. То је умногоме поједноставило систем добијања свих докумената који су грађанима потребни. Поред тога, ова земља има и одличан образовни систем, у којем су све школе и друге образовне установе комплетно компјутеризоване. Више од педесет одсто грађана користи интернет. Због свега тога, простора и модалитета за сарадњу са овом земљом има – казао је по завршетку сусрета Антић.

Естонија је великодушно понудила нашој земљи бесплатан систем такозваног „e-governmenta”, који је у Европи показао најбоље резултате. Уговорена је и сарадња главних градова и ускоро би требало да се прецизира директним посетама званичника.

Председник Естоније одржао је потом у Свечаној сали Старог двора предавање у склопу скупа који је организовао Београдски фонд за политичку изузетност.

Извор[уреди]