Београд: Прва српска банка мајчинског млека

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

2. март 2010.
Београд/ Србија

У Институту за неонатологију (Краља Милутина 50), у четвртак, 4. марта, у 12 часова о почетку рада прве српске банке мајчинског млека говориће председник општине Врачар Бранимир Кузмановић, директорка Института проф. др Нивеска Божиновић-Прекајски и директор Београдског маратона Дејан Николић. Средства за оснивање прве српске банке мајчинског млека обезбеђена су врачарском акцијом „Трчимо за бебе”.

Кузмановић и Николић позваће све хуманисте да на 23. београдском маратону 18. априла следе пример општине Врачар и личним учешћем и донацијама допринесу проширењу капацитета банке млека. Такође, биће покренута иницијатива да и ове године на Београдском маратону буде реализована хуманитарна акција, јер је то пракса свих маратона у светским метрополама.

Пре непуних годину дана, врачарски руководећи тим позвао је све хуманисте и донаторе да помогну акцију „Трчимо за бебе” и да куповином километара које ће они претрчати на Београдском маратону заједно прикупе средства и опреме прву српску банку мајчинског млека у Институту за неонатологију. Циљ акције „Трчимо за бебе” је остварен, средства су прикупљена и купљени апарати за обраду и дистрибуцију донорског млека. Током претходних годину дана прикупљено је 2.300 литара донорског млека, а пуштањем у рад прве српске банке мајчинског млека, поред повећања капацитета, створене су могућности да се мајчинско млеко анализира, пастеризује, адекватно чува и после одговарајуће обраде њиме хране бебе. Опремањем прве српске банке мајчинског млека обезбеђена је најбоља исхрана за развој превремено рођених, као и термински рођених беба, како у Институту за неонатологију тако и у свим породилиштима у Београду.

На предстојећој конференцији за новинаре, председник општине Бранимир Кузмановић и директорка Института др Нивеска Божиновић-Прекајски уручиће плакете донаторима акције „Трчимо за бебе” као знак захвалности за племенити гест, помоћ и подршку у остварењу хуманог циља – оснивању прве српске банке мајчинског млека.

Извор[уреди]