Београд: Пољопривредни комбинат „Београд” постао државно предузеће

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Министарство економије и представници малих акционара потписали су данас оснивачки акт Пољопривредног комбината „Београд”. На тај начин ово предузеће постаје државно, што је први корак ка томе да оно постане градско предузеће.

– ПКБ се враћа Београду и Београђанима и за нас је ово велики дан. То ће значити сигурност за њихове запослене и сигуран развој компаније у будућности. Ми желимо да у будућности направимо исту ствар и са комбинатима попут „Воћарских плантажа” у Гроцкој и „Драган Марковић” у Обреновцу – рекао је Чучковић.

Он је додао да се очекује да до 1. марта буде завршен остатак посла, односно повезивање стажа који недостаје, добијање оверених здравствених књижица, као и предлог социјалног програма који ће се реализовати из транзиционог фонда Владе Републике Србије.

Небојша Ћирић, државни секретар у Министарству економије, рекао је да су изменама и допунама оснивачког акта створени почетни услови да ово предузеће постане градско.

– То је први корак који је договорен на нивоу Министарства економије и града Београда у оквиру стратегије која подразумева да ће следећом одлуком републичке владе, коју очекујемо врло брзо, суштински ово предузеће прећи потпуно у надлежност града. Ради се о стратешкој одлуци јер је ПКБ, са још неколико предузећа, идентификован као предузеће од великог значаја за Београд и његове становнике, што оно по својим капацитетима заиста и јесте – рекао је Небојша Ћирић, државни секретар у Министарству економије.

Милан Вељовић, генерални директор Пољопривредног комбината „Београд”, казао је да је циљ пословодства и запослених био да се предузеће очува и уђе у градску структуру. Од ових одлука корист ће имати и град и република, али и запослени, рекао је Вељовић.

Извор[уреди]