Београд: Почело уклањање дрвореда у Булевару краља Александра

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


26. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Екипе ЈКП „Зеленило – Београд” почеле су јутрос да уклањају дрворед у Булевару краља Александра. На три места, на левој страни булевара, радило је пет екипа.

– Редован програм реконструкције дрвореда у Булевару краља Александра почињемо са пар дана закашњења, али је било неопходно да се и Одбор за заштиту животне средине републичке скупштине увери у тврдње стручњака Шумарског факултета о неопходности замене стабала. Чланови одбора су нас подржали у овом послу, а иза нас је стала и сва стручна јавност. Од сутра ћемо можда и повећати број екипа које уклањају стабла, а очекујемо да ће ови радови бити завршени у наредних седам дана. Након тога почећемо са грађевинским радовима у булевару – рекао је градски секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић.

Грађани су протеклих дана у згради ЈКП „Зеленило – Београд” добили одговоре на своја питања, а када су изразили мишљење да дрвеће треба замењивати сукцесивно, објашњено им је да је сада, када се ради потпуна реконструкција булевара, оптимално да се замени цео дрворед, изјавио је Петровић. Део дрвореда од Батутове до улице Господара Вучића биће сачуван, а уместо старих неће бити посађена млада, већ формирана стабла.

Радови у Булевару краља Александра обухватиће реконструкцију двоколосечне трамвајске пруге и контактне мреже од Вуковог споменика до улице Господара Вучића, дужине 2.500 метара, реконструкцију коловоза и тротоара, радове на одводњавању коловоза и трамвајске пруге, обнављање саобраћајне сигнализације и опреме, осветљење, измештање и заштиту електроенергетске и телекомуникационе мреже и кабловске канализације, те заштиту постојећег топловода и радове катодне заштите. Поред свега овога, комунална предузећа „Београдске електране”, „Београдски водовод и канализација”, „Зеленило – Београд”, „Телеком Србија” и „Електродистрибуција Београд” радиће на својим инсталацијама и о свом трошку. Биће замењено око 4.300 метара водоводних цеви и више од 200 прикључака на водовод, урађено 2.700 метара магистралног топловода, 900 метара прикључака на топловод и друго.

Реконструисани попречни профил улице састојаће се од трамвајске баштице ширине 7,5 метара, лоциране у средини саобраћајнице, обостраних коловозних трака ширине 6,5 метара (две саобраћајне траке по смеру), обостраних тротоара променљиве ширине минимум три метра и у делу саобраћајнице паркинг места (косо и подужно паркирање) дуж спољне ивице коловоза.

Извор[уреди]