Пређи на садржај

Београд: Потписивање Уговора о стипендирању студената са инвалидитетом у петак у Старом двору

Извор: Викиновости


18. август 2009.
Београд/ Србија

У свечаној сали Старог двора у петак, 21. августа, од 11 часова са 140 студената са инвалидитетом биће потписани Уговори о стипендирању. У име града уговоре ће потписати Владан Ђукић, секретар за социјалну заштиту. Ових 140 студената ће до краја године сваког месеца добијати градске стипендије у износу од по 17.000 динара. За те сврхе из буџета града биће издвојено 31.742.400 динара (бруто износ).

Програм подршке студентима са инвалидитетом реализује се од 2005. године, када је градску стипендију, у износу од по 11.000 динара месечно, добио 71 студент. У 2006. години стипендије у износу од 13.500 динара добијало је 75 студената са инвалидитетом, док је претпрошле године 85 студената добијало по 15.000 динара месечно. Прошле године градске стипендије, у износу од по 15.000 динара месечно, примало је 130 студената са инвалидитетом.

Студенти са инвалидитетом који су конкурисали морали су да имају пребивалиште на територији града Београда или Републике Србије (под условом да бораве у студентском дому у Београду) и да су студенти виших или високих школа или универзитета и факултета у њиховом саставу чији је оснивач република, као и виших или високих школа и факултета чији оснивач није република, али имају дозволу за рад и акредитацију студијских програма. Услов је био и да нису више од два пута уписивали исту годину, односно да на завршној години студија нису дуже од две године у односу на годину уписа, да поседују решење о телесној инвалидности или нези и помоћи, или одлуку конзилијума званичних здравствених државних органа, као и да су оболели од дијабетес мелитуса, карцинома, епилепсије или да су на дијализи.

Извор[уреди]