Пређи на садржај

Београд: Потписан уговор о средствима за истраживање потенцијала ветра у Београду

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Београд/ Србија

Члан Градског већа Мирослав Чучковић присуствовао је данас у главном диспечерском центру ЈП „Електромрежа Србије” потписивању уговора о додели бесповратних средстава за израду студије о изградњи ветрогенератора. ЈП „Електромрежа Србије” добило је 50 милиона динара из претприступних фондова Европске уније за студију о изградњи ветрогенератора на територији читаве Србије, од чега ће 30 милиона бити искоришћено за Београд. Ова средства углавном ће се користити за постављање анемометара (ветромера) на локацијама које је град предвидео за подизање ветрогенератора.

Ветрогенератор производи енергију користећи снагу ветра, а рентабилан је ако је на месту на ком је постављен просечна брзина ветра током године већа од шест метара у секунди. Уколико ветромери покажу да на локацијама које је град предвидео постоје ови услови, крајем 2010. године би требало да буде расписан јавни позив за изградњу ветрогенератора у Београду.

– Град је за овај посао потписао уговор са Електротехничким факултетом у Београду и добио све сагласности Министарства унутрашњих послова, Агенције за контролу летења, „Теленора”, „Телекома” и „Випа” да постави ветромере. Уколико истраживања покажу да ће ветрогенератори бити рентабилни, то ће бити веома важно за енергетски биланс Београда, јер ћемо на тај начин растеретити неке термокапацитете. Тако ћемо добити и квалитетнију електричну енергију и здравију животну средину. Град ће дефинисати посебне урбанистичке услове за постављање оваквих објеката имајући у виду постојећу инфраструктуру, уколико се поједине локације покажу као исплативе. Поред овог пројекта развијаћемо и друге облике „зелене” енергије у Београду – рекао је Мирослав Чучковић.

Ветрогенератор ради током читаве године, у свим временским условима.

Извор[уреди]