Београд: Потписан уговор о помоћи Београда неразвијеним општинама у Србији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


31. август 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Драган Ђилас потписао је данас у Старом двору уговор о преносу средстава са председницима девет неразвијених општина у Србији којима град Београд додељује помоћ за реализацију пројеката од значаја за развој локалне средине. Потписивању су присуствовали председник Скупштине града Александар Антић, градски менаџер Александар Бијелић, градски архитекта Дејан Васовић, секретарка за привреду Оливера Савовић и чланови Комисије за доделу материјалне и нематеријалне помоћи неразвијеним општинама у Србији, а уговор су потписали председници општина Бела Паланка, Жабари, Житиште, Исток – Осојани, Мерошина, Осечина, Пландиште, Тутин и Црна Трава.

– Намера нам је да, осим улагања у развој Београда, помогнемо колико можемо и најнеразвијенијим општинама у Србији. Статус неразвијених има 40, а са ових девет општина уговорили смо пројекте које можемо да финансирамо. Ове године смо за то определили 50 милиона, а за првих девет општина биће издвојено 25 милиона динара. Бесмислено је поредити буџет Београда и Црне Траве, али можемо да постигнемо да деца која у Црној Трави иду у школу имају бар сличне услове за школовање као већина деце у београдским општинама. Средства желимо да усмеримо у обданишта, школе и домове здравља, да направимо неки мост, пут или улицу, да помогнемо неке сјајне пројекте – рекао је Ђилас. Он је истакао и да је град спреман да помогне младим људима који хоће да се школују и заврше факултете у Београду, под условом да се врате у своја места и тамо примене оно што су научили. Доста може да помогне и Република Србија отварајући нова радна места, јер је отварање погона са 300 запослених у Црној Трави или Мерошини исто као да се у Београду запослило 10.000 људи.

Александар Антић је нагласио да Београд ову помоћ не даје зато што има велика финансијска средства, која не зна како да потроши. На овај начин Београд шаље поруку да и у ово време економске кризе води политику солидарности и да ће увек бити део Србије, спреман да свима помогне да живе боље. Људи који воде овај град не желе да, док се овде гради мост, деца у Србији километрима иду до школе путевима без асфалта.

Члан Градског већа и председник комисије Мирослав Чучковић рекао је да је градоначелник Београда донео веома важну одлуку, јер док се Србија бори за Косово, град Београд помаже да деца на Косову иду у школу у истим условима као деца на Дорћолу. Притисак становништва из унутрашњости на Београд може да се смањи само ако се у целој Србији створе услови за живот подједнако добри као у Београду.

Председник општине Осечина Ненад Стевановић захвалио је у име председника девет општина, истичући да ће ова помоћ допринети решавању кључних проблема неразвијених општина, попут изградње водовода, опремања школа и реализовања социјалних програма.

Општина Бела Паланка добила је средства за иградњу моста код села Мокра, који је порушен 2007. године у поплавама, а општина Житиште за промену паркета у фискултурној сали Основне школе „Свети Сава” у Торку, која је тренутно неупотребљива. Општина Жабари ће добијеним средствима реализовати пројекат помоћи и неге у кући старима и особама са инвалидитетом у девет брдских насеља, којим су обухваћени корисници без породичног старања и материјалног примања. У општини Исток – Осојани биће изграђено обданиште, како би се олакшао живот становника и привукао већи број повратника да се са својим породицама врате на своју земљу (на територији општине живи више од 80 малишана до седам година).

Општина Мерошина добила је новац за завршетак услужног центра, што ће грађанима омогућити брже и лакше решавање захтева у локалној самоуправи. Општина Осечина реконструисаће секундарну мрежу и изградити примарну водоводну мрежу у варошици Пецка и реконструисати локални пут Богданић–Јаловик, а општина Пландиште реконструисаће фискултурну сале Основне школе „Доситеј Обрадовић”, која две године није у функцији (школу похађа 600 ученика, а салу користи и око 500 рекреативаца). Општина Тутин ће набавити дидактичку опрему за Предшколску установу „Хабиба Сточевић”, а општина Црна Трава ће завршити изградњу зграде Црвеног крста, набавити рачунарску опрему и другу опрему за општинску управу и асфалтирати пут Селски мост – Кална.

Извор[уреди]