Београд: Потписан уговор о изградњи установе за децу са посебним потребама, донација „Делта” хуманитарног фонда

Извор: Викиновости


14. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и директорка „Делта” хуманитарног фонда Ивана Мишковић-Карић потписали су данас уговор о реализацији пројекта изградње установе за децу са посебним потребама. „Делта” холдинг ће својим средствима изградити, а затим поклонити граду и деци Београда – објекат за дневни боравак и смештај деце са посебним потребама, који ће се налазити на Бежанијској коси, на углу улица Исмета Мујезиновића и Др Хуга Клајна, на парцели површине 3.234 квадратна метра.

Према речима Драгана Ђиласа, ово је највећа донација граду последњих година.

– Веома је значајно што ће у Београду бити направљен објекат који ће користити деца са посебним потребама. Вредност донације износи два милиона евра, а изградња ће почети крајем ове године, док је планиран рок за завршетак радова годину дана. Политика градске власти јесте да за најстарије и најмлађе одвоји што више средстава, па се тако, између осталог, и гради дневни боравак у Шекспировој, али оваквих објеката никад није довољно. Кад је реч о задужбинарству, у историји Београда било је много светлих примера и очигледно је да и данас има одговорних компанија попут „Делте”, које ће део своје добити оставити трајно Београђанима, у овом случају деци – казао је Ђилас и позвао и остале компаније да у складу са својим могућностима учествују у градским акцијама или да их сами креирају.

Ивана Мишковић-Карић истакла је да је компанија „Делта”, после спроведених истраживања, дошла до сазнања да оваквих објеката нема довољно ни у граду нити у читавој Србији.

– Иако ће објекат имати и велику финансијску вредност, у поређењу с његовим значајем, то је мање важно. Битно је да овај центар не буде институција, већ дом. Ово је први у низу пројеката које „Делта” намерава да у наредном периоду реализује, чиме ћемо се потрудити да обновимо традицију задужбинарства у земљи. Свесни смо да су овај свет изградили људи који су имали визију и који су знали да могу да ураде нешто више. Зато смо желели да и ми оставимо нешто што је потребније, а не што је популарније – рекла је Ивана Мишковић-Карић.

Задужбина ће се трајно и искључиво користити за потребе смештаја и активности деце са инвалидитетом и никада не може имати комерцијалну основу и служити за стицање финансијске добити. Објекат ће бити изграђен у три нивоа (сутерен, приземље и први спрат), укупне површине између 2.500 и 3.000 квадратних метара, а у његовом саставу налазиће се и парк опремљен у складу са потребама деце. Капацитет објекта је 50 деце. При изградњи главног пројекта у потпуности ће бити испоштовани актуелни стандарди изградње објеката ове намене, као и пројектни задатак који су одобрили надлежни Секретаријат за социјалну заштиту, представници свих центара за дневни боравак деце са инвалидитетом у Београду и представници родитеља деце са инвалидитетом.

Данашњем потписивању присуствовали су и градски секретари за дечју и социјалну заштиту Љиљана Јовчић и Владан Ђукић, као и Мирослав Мишковић, власник „Делта” холдинга.

Извор[уреди]