Пређи на садржај

Београд: Потписан споразум са холандском компанијом о преузимању „Икарбуса”

Извор: Викиновости


17. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и министар економије и регионалног развоја Владе Републике Србије Млађан Динкић потписали су данас Споразум о разумевању са председником Управног одбора компаније „VDL Bus&Coach” из Ајндховена Вимом ван дер Легом. Споразум Републике Србије, града Београда и холандског произвођача аутобуса односи се на заједничко улагање и сарадњу ради преузимања и модернизације београдске фабрике „Икарбус”.

Драган Ђилас је рекао да ће тај споразум компанији „Икарбус” удахнути нови живот и вратити је на некадашње позиције.

– Било је потребно пуно снаге и енергије да дођемо до партнера који заиста гарантује својом величином, квалитетом, људима да „Икарбус” може поново да буде велико предузеће за потребе Србије, али и велико извозно предузеће које ће имати сертификате Европске уније и загарантован квалитет. Овај данашњи пример показује да је Србија добро место за инвестиције уколико је инвеститор озбиљан. Град Београд жели да помогне домаћој привреди и производњи да уз страно знање и менаџмент заузму место које им припада. Због тога смо и постигли договор да град купи 250 аутобуса од „Икарбуса” – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, план је да у наредних неколико година буде замењен целокупан возни парк у Београду, како би вожња градом била добра и квалитетна.

– Град је купио 30 нових трамваја, следеће седмице првих тридесетак нових тролејбуса биће на београдским улицама, а до краја године ће их бити преко 80. Овај споразум је важан и за раднике „Икарбуса”, јер ће на тај начин за њих бити обезбеђен посао, а за њихове породице стабилна примања – казао је Ђилас.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић истакао је да је после „Фијата”, ВДЛ највећа светска компанија која долази у Србију.

– Дуго смо тражили озбиљног стратешког партнера који би могао да модернизује производњу у „Икарбусу”. Градски аутобуси који ће ускоро бити проглашени за најбоље аутобусе у 2010. години, ВДЛ ће почети да их производи од 1. јануара 2011. године у Београду. Они ће се извозити, али то ће бити добра прилика да се обнови возни парк не само у Београду него и у другим градовима који имају стари возни парк као што су Нови Сад, Крагујевац, Ниш – казао је Динкић.

Према речима министра Динкића, у заједничкој компанији „VDL Bus Serbia”, холандска фирма ће имати 80 одсто власништва, а Република Србија 20 процената. Споразумом је предвиђена куповина компонената које су произведене у Србији.

Председник Управног одбора компаније „VDL Bus&Coach” из Ајндховена Вим ван дер Лег казао је да је та компанија проширила пословање у Србији јер „верујемо у ову земљу и њене људе”.

– Планирамо да у Србији произведемо 250 аутобуса годишње, од чега ће велики део производа бити намењен извозу – рекао је Вим ван дер Лег.

Према његовим речима, та компанија ће до краја 2010. године имати око 7.000 запослених и достићи промет од 1,25 милијарди евра.

Извор[уреди]